MegMinden
2021-09-20

Mozi

(filmtett.ro)

Magyar filmek a 17. CineFesten

A 17. miskolci CineFest igen színes műsorkínálattal fogadta a hazai és nemzetközi közönséget. Lássunk egy kis ízelítőt a fesztiválon frissen bemutatott magyar filmtermésről. 

A történelem sötétkamrája

Természetes fény című első nagyjátékfilmjével Nagy Dénes a 2021-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díját nyerte el. A film egyik erénye, hogy Dobos Tamás felvételei egy kis rásegítéstől eltekintve természetes fényben, megvilágítás nélkül készültek. Másik, hogy a forgatókönyvet is jegyző rendező amatőr szereplőket alkalmazott, akiket a forgatás előtti hónapokban maga készített fel. Érdekesség, hogy a sztori történelmi hitelességét a levéltári anyagokat feldolgozó történész, Ungváry Krisztián segítette, illetve, hogy a díjnyertes alkotás magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülhetett el.

Nem tudok nem szuperlatívuszokban írni a Természetes fényről, hiszen Kovács András 1967-es filmje, a Hideg napok óta nem készült ekkora horderejű alkotás, amely ennyire sokrétűen és ilyen profi módon késztetheti szembenézésre a nézőt a második világháborús magyar katonai múlttal. Igaz, az alap irodalmi, a cím is ezért lehet ismerős, ám Závada Pál azonos című regénye, illetve annak egyik szegmense leginkább csupán irodalmi előtanulmánynak tekinthető. A rendező első nagyjátékfilmje önálló művészi entitás, tehát véletlenül sem egy teljességre törő Závada-adaptáció.

 

Az eredeti írást itt találja.

Sárvári Géza

Póka Egon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek