MegMinden
2023-12-27

Betét

(greendex.hu)

Minden, amit a betétdíjról tudni akarsz.

Betétdíjas terméknek az minősül, amelyet „BETÉTDÍJAS TERMÉK” megjelöléssel gyártottak, illetve forgalmaznak, és betétdíjas termékként való első forgalomba hozatalát az illetékes hatóságnál bejelentették.

A megjelölésen kívül onnan ismerhetjük fel a betétdíjas terméket, hogy a számlán külön megjelenik a betétdíj, amit a betétdíjas termék árával együtt felszámítanak, és a palack visszaváltásakor a visszaváltójának maradéktalanul visszafizetnek. A forgalmazó a betétdíjas termék visszaváltását a fogyasztó számára – a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, teljes nyitvatartási időben – köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen.

ol és hogyan válthatjuk vissza a betétdíjas termékeket?

A legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. Minden üzlet köteles visszafogadni azokat a palackokat, amelyeket forgalmaz, függetlenül attól, hogy ott vásároltuk-e a terméket.

betétdíjas termék visszaváltásakor a forgalmazó köteles készpénzben visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén ezt a vételárba beszámítani. Helyenként csak az egyik lehetőség működik.

Tipikus betétdíjas termékek a sörösüvegek, bizonyos termelők borosüvegei, alkoholmentes termékek esetén a szörpösüvegek.

A vendéglátásban találkozhatunk még betétdíjas termékekkel, az ásványvizek és a szénsavas üdítők üvegeit általában még újratöltik. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható betétdíjas termékek listája a betétdíjak összegével ITT olvasható.

Miért jó a betétdíj? A rendszer előnyei

Ha a csomagolás betétdíjas, akkor azt is kifizetjük, de visszavihetjük, és ebben az esetben a betétdíjat visszakapjuk, vagyis a termékhez oly módon jutottunk hozzá, hogy a csomagolás nem növelte a vásárlás költségét, csak időlegesen.

A visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után ezek a töltőüzembe szállítva ismételten használhatók. Átlagosan 40-szer töltenek meg például egy sörösüveget, tehát ennyivel kevesebbet kell gyártani. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszútávú előnyökkel jár.

Az újratöltött palackok szén-dioxid-kibocsátása tized akkora, mint a végtelenszer újrahasznosítható alumínium-csomagolásé.

Az üvegcsomagolás használatakor biztosan nem kell attól tartanunk, hogy egészségre ártalmas vegyi anyagok oldódnak bele az italunkba, ételünkbe.

Az eredeti írást itt találja.

Fölényes győzelem a DVTK ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek