MegMinden
2023-10-07

Cica

(azenmacskam.hu)

Miért hozza haza a macska a döglött állatokat?

A macska által hazahurcolt döglött állat látványa felkavaró lehet a gazdi számára, de a szidás általában nem vezet eredményre. Mi a megoldás, hogy többet ne csinálja?

A macska született vadász, ezért nem meglepőhogy prédát ejt. Legközelebb próbálj erre gondolni, ha tetten éred, amikor egy döglött állat van a szájában.

A macska számára zsákmány a döglött állat

„A háziasított macska bőségesen kap élelmet a gazdájától, így nincs rászorulva a vadászatra, de ősi ösztöneit nem tudja megtagadni” – szolgált magyarázattal a jelenségre dr. Bodó Andrea állatorvos.

A zsákmányszerzés nagyobbrészt ösztön, kisebb részben játék, de semmiképp sem létfenntartás a macska részéről.

Ez az oka annak, hogy a macska ritkán eszi meg az elejtett állatot, ugyanakkor igyekszik mindent elkövetni, hogy biztonságba helyezze. „Magatartásában az is közrejátszhat, hogy táplálékkal akarja ellátni a családját (vagyis manapság a gazdiját), ami szintén evolúciós okokra vezethető vissza.” A döglött állat hazacipelése tehát az ősi viselkedésformák egyfajta megnyilvánulása.

A szeretet jele is lehet

Az állatorvos álláspontját Anita Kelsey macskákkal foglalkozó viselkedéskutató is osztja. Mint mondta, a régi időkben az anyaállatoknak a vadonban kellett megtanítaniuk kölykeiket a túlélésre. Ehhez az élelemszerzés és a táplálkozás is hozzátartozott.

Sok modern macskának azonban nincs utódja, ezért gazdijuk kerül a középpontba.

„A macska számára a közös otthonotok a legbiztosabb pont, ezért logikusnak tűnik, hogy oda vigye zsákmányát” – vélekedett a kutató, aki szerint a döglött állat azt szimbolizálhatja, hogy kedvenced törődik veled és családtagként tekint rád.

Az eredeti írást itt találja.

Szemüvegvásárlási támogatás egyszülős családoknak

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek