(greendex.hu)
Az alma vagy almafa egy körülbelül 55 fajt számláló, a rózsafélék családjába tartozó, lombullató fákból és cserjékből álló növénynemzetség. Minden kontinensen megtalálható, de leginkább az északi félteke mérsékelt égövében termesztik, a világtermelés fele Európából származik. Magyarországon szinte minden ház kertjében előfordul egy-egy almafa, a legjobb almatermő vidékeink azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében találhatók.
Almafajták
Állítólag negyven évünkbe telne az almafajták sorának a végére érni, ha minden nap új almát kóstolnánk meg, ugyanis több mint tizenötezer különböző fajta létezik. A Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának egykor fontos része volt a gyümölcsészet, évezredeken keresztül szelektálták a legjobb, legellenállóbb, a hazai körülményekhez legjobban alkalmazkodó fajtákat, köztük az almát is.
Sajnos számos régi, illatos-zamatos, fantáziadús nevű – szentiváni alma, bőralma, citromalma, jeges alma, leánycsecsű alma – fajta tűnt el a hazai tájakról, cserébe rendkívül népszerűvé váltak az Egyesült Államokból vagy éppen Új-Zélandról származó alábbi típusok:
Gála alma: Gyümölcse középnagy (130–170 g), fényes, kissé viaszos, sárgás alapszínen pirossal futtatott héjú. Húsa fehér és puha, nem túl lédús, de nem is száraz. Íze harmonikus, kellemesen édes-savanyú.
Az eredeti írást itt találja.