MegMinden
2023-04-02

Alma

(greendex.hu)

Alma ma, holnap, minden nap!

Az alma vagy almafa egy körülbelül 55 fajt számláló, a rózsafélék családjába tartozó, lombullató fákból és cserjékből álló növénynemzetség. Minden kontinensen megtalálható, de leginkább az északi félteke mérsékelt égövében termesztik, a világtermelés fele Európából származik. Magyarországon szinte minden ház kertjében előfordul egy-egy almafa, a legjobb almatermő vidékeink azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében találhatók.

Almafajták

Állítólag negyven évünkbe telne az almafajták sorának a végére érni, ha minden nap új almát kóstolnánk meg, ugyanis több mint tizenötezer különböző fajta létezik. A Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának egykor fontos része volt a gyümölcsészet, évezredeken keresztül szelektálták a legjobb, legellenállóbb, a hazai körülményekhez legjobban alkalmazkodó fajtákat, köztük az almát is.

Sajnos számos régi, illatos-zamatos, fantáziadús nevű – szentiváni alma, bőralma, citromalma, jeges alma, leánycsecsű alma – fajta tűnt el a hazai tájakról, cserébe rendkívül népszerűvé váltak az Egyesült Államokból vagy éppen Új-Zélandról származó alábbi típusok:

Gála alma: Gyümölcse középnagy (130–170 g), fényes, kissé viaszos, sárgás alapszínen pirossal futtatott héjú. Húsa fehér és puha, nem túl lédús, de nem is száraz. Íze harmonikus, kellemesen édes-savanyú.

 

Az eredeti írást itt találja.

Csigahal

Meccseket nyerni ez a feladat! – Vasárnap esti kötelező vár a Lokira!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek