MegMinden
2021-06-01

Bordó Sárkány

(langolo.hu)

Több történeti szálon és idősíkon játszódik a középkori rock’n rollt játszó Bordó Sárkány legújabb videoklipje.

A különleges hangzásvilágot a korabeli hangszerek arzenálja adja. Megszólal koboz, mandocello, reneszánsz furulya, hegedű, középkori síp, középkori duda és egy speciális, középkori hosszú dobokból készült egyedi dobszett a Babylon.

A dal gerincét a XVI. századi lantos és énekmondó, Tinódi Lantos Sebestyén, Sokféle részögösről c. éneke képezi. Az eredetileg 60 strófás dalt a zenekar nyolc versszakra rövidítette, adott hozzá egy maréknyi dunántúli ugrós népzenét meg egy csipetnyi saját instrumentális melódiát, majd megfűszerezte a csapatra jellemző hangszereléssel és virtussal és kész is a XVI. századi krónikás XXI. századi Bordó Sárkány fogása.

A klipben a dal eredeti mondanivalója mellett egy teljesen új és komplex sztori elevenedik meg. A két idősíkon, középkorban és jelenben játszódó történetben egymás mellett láthatjuk a középkori lovasíjászversenyre lovon érkező, majd egymásnak feszülő versenyzőket és a jelenben, vonaton utazó hittérítőket. A két szál később egymásba ér, de a sztori igazi értelmét a film utolsó snittjében látható csattanóban nyeri el.

Az eredeti írást itt találja.

Larkin Poe

Turi Lilla

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek