MegMinden
2024-03-21

Kutya

(azenkutyam.hu)

Ezek minden háztartásban megtalálhatók, pedig hatalmas veszélyt jelentenek az ebre.

Az egyik legerősebb félelem az úgynevezett „ismeretlentől való félelem”, így rémisztő lehet, amikor kisállatunk hirtelen, látszólag ok nélkül rosszul lesz.

Míg egy mechanikus sérülést látva tudhatjuk, hogy kedvencünk mely részének esett bántódása, addig kifejezetten ijesztő, amikor mérgezésre gyanakszunk. A toxikózis gyakran furcsa módon hat az emlősök szervezetére és emiatt nehezen felismerhető. Korábbi cikkeinkben már beszéltünk arról, hogy mely étel és egyéb szer lehet mérgező a kutyák számára; ebben a cikkünkben a csokoládéról és a penészről lesz szó bővebben. (Utóbbi természetesen nem élelmiszer, ám vannak olyan ételek, amelyek előállításához nemespenészt alkalmaznak. Ilyen például a márványsajt.) Gyakran segíthet a vészhelyzetben cselekvőknek, ha tisztában vannak azzal, hogy pontosan mi is zajlik le ilyenkor az állat szervezetében. Ebben segítünk a következőkben.

A csokoládé veszélye: teobromin

A teobromin, vagy más néven xanteóz egy alkaloid, amit főleg a kakaónövényből előállított termékekben lehet megtalálni. Mi emberek leggyakrabban a csokoládéban találkozunk vele, és mivel ránk nézve csak igazán nagy mennyiségben lehet káros, így meglepő lehet, hogy milyen veszélyes négylábú társunknak. Már mindössze 0,1-0,5 g/testkilogram teobromin halálos lehet a kutyák számára. Összehasonlításként egy tábla (100 gramm) átlagos tejcsokoládéban 0,2 g, egy tábla átlagos étcsokoládéban pedig 0,7 g teobromin van. A teobromin miatt a kutyák sejtjeiben felgyülemlenek a hírvivő molekulák (cAMp – ciklikus adenozin monofoszfát), a neurotranszmitterek (katekolamin) és a kálcium. Ezek az izmok és az idegrendszer túlstimulációjához, súlyos esetekben halálos szívritmuszavarhoz (aritmiához) vezetnek.

A teobrominmérgezés megjelenhet nyugtalanság, hiperaktivitás, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, heves szívverés, koordinációs zavarok, izomrángás, megemelkedett testhő (hipertermia) és rohamok formájában is, de akár kómához is vezethet.

Ha teobrominmérgezésre gyanakszunk, érdemes azonnal orvoshoz vinni a kutyát! A méreg fogyasztása után 3-4 óráig hatásos lehet az eb hánytatása. A teobromin hosszú ideig tartó lebontása miatt 72 órán keresztül érdemes a méregtelenítést folytatni.

Az eredeti írást itt találja.

A sereghajtót fogadjuk

Új kezelőegység a Beregszászi technikum új iskolafogászati rendelőjében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek