MegMinden
2022-10-23

Blokád

(kultura.hu)

„Az üzenet részemről az volt, hogy a történelmet emberek csinálják”

Csütörtöktől játsszák a mozik a Blokád című filmet, amely az 1990-es taxisblokád napjait és ennek kapcsán a rendszerváltó miniszterelnök, Antall József történelmi szerepét dolgozza fel. A film Magyarország idei Oscar-nevezettje. A sajtóvetítése után beszélgettünk a rendezővel, Tősér Ádámmal.

Blokád az első nagyjátékfilm-rendezése. Nem félt elvállalni, például a politikai buktatói miatt?

Számomra ez nem egy politikai, hanem egy történelmi film volt, Antall József pedig egy történelmi személyiség.

Mit gondol, miért esett önre Lajos Tamás producer választása?

Ezt nem tudom, tőle kellene megkérdezni.  

Ön forgatott korábban történelmi tárgyú filmeket is, dokumentumfilmeket. Például Így is épült a szocializmus címmel az ÁVH által végrehajtott gazdasági bűncselekményekről vagy a hamarosan megjelenő Béke a nemezetek felett című dokumentumfilmet Trianonról.

Nem hiszem, hogy ezért választottak. De az biztos, hogy az eddigi munkáim során mindig szigorúan törekedtem a történelmi hitelességre, és ez ebben a filmben is megvolt. Egy játékfilmben ezt nem lehet százszázalékosan megtenni, ennek ellenére nagyon nehéz fogást találni a Blokádon hitelesség terén. Akár apró részletekbe menően is. Egy ilyen kényes témával kizárólag elfogulatlanul szabad foglalkozni egy filmben, és ezt becsületesen megtettük.

Tudom, hogy tízéves volt a taxisblokád idején, mégis megkérdezem, hogy Antall Józsefről milyen emlékei, benyomásai voltak, akár az iskolából, történelemórákról?

Volt némi emlékem, de semmi konkrét, személyes. Azt tudtam, hogy Antall szerepe volt stabilizálni a demokráciát. A demokráciát, amely váratlanul köszöntött az országra, és magát Antallt is felkészületlenül érte. 1987-ben például még senki sem hihette körülötte, de ő maga sem, hogy három év múlva miniszterelnök lesz. Miniszterelnöksége idején számtalan hiba volt a gépezetben. Nem profi politikusok, hanem orvosok, ügyvédek, színészek, tanárok ültek az első szabad parlamentben, akik nem tudták, hogyan kell művelni a politikát. A filmünk megmutatja ezeket a gyermekbetegségeket, próbálkozásokat is.

Az eredeti írást itt találja.

Michel de Nostredame 

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek