MegMinden
2021-06-02

Turi Lilla

(konyvesmagazin.hu)

Ahol presztízst jelent az illusztráció

Elsősorban minőségi vizuális oktatást szeretnék, nem a szakmának, hanem a közönségnek. Mindenkinek, már az iskolában. Jó lenne, ha egy teljesen átlagos olvasó (sőt egy irodalomhoz, zenéhez értő ember) azt is látná, mekkora minőségi különbség van kép és kép között - meséli Turi Lilla, aki 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

Kívülről nézve úgy tűnik, hogy az illusztráció felé vezető utad nem volt egészen egyenes. Diplomát a Műszaki Egyetem építészeti karán szereztél, de ahelyett, hogy szép csendesen beültél volna egy építészeti iroda íróasztala mögé, elvégezted a Corvin Rajziskola illusztrációs képzését. Honnan jött az inspiráció? Kitől sajátítottad el a szakma alapjait?

Jól látszik, elég kacskaringós az út. Egyébként be is ültem egy építészeti iroda íróasztala mögé, Sugár Péter irodájában dolgoztam, a volt kollégáim a megmondhatói, mennyire csendesen. Közben már animációra jártam a Corvin Rajziskolába, Farkas Julihoz és Turai Balázshoz.

Felszabadító volt, hogy mindenféle vizuális világgal lehet és kell is kísérletezni,

Felszabadító volt, hogy mindenféle vizuális világgal lehet és kell is kísérletezni,

viszont hamar rájöttem, hogy én igazából képekkel és nem mozgóképekkel szeretnék foglalkozni. Az irodalom amúgy is nagyon fontos dolog az életemben, ezért mikor meghirdette a Corvin az első illusztrációs képzést, azonnal jelentkeztem. A legvonzóbb persze Rofusz Kinga neve volt, az ő rajzai fontos kedvenceim voltak addigra. Kingától sok minden mellett látásmódot tanultam, sokat segített abban, hogy mindenki érezzen rá a saját hangjára, és ami talán még fontosabb, hogy higgyen a saját képeiben.

Az eredeti írást itt találja.

Bordó Sárkány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek