Blog
2022-08-27

Ha nem szeretnél télen cukkinit vásárolni...

Amennyiben a leghidegebb időszakban is szeretnénk élvezni kertünk, vagy a zöldségpiac adományait, nyáron szorgalmasnak kell lennünk.

 Az egész nyáron termő, meglehetősen finom cukkini végeláthatatlan lehetőséget nyújt a gasztronómiát kedvelők számára. A zöld és sárga színekben díszelgő cukkini amellett, hogy roppant egészséges (C-vitaminban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség, ezáltal cukorbetegek is bátran fogyaszthatják), a leghálásabb termék a piacon, hiszen nem csak sós formában, de édesen is fogyaszthatjuk. Sok egyéb felhasználása mellett készíthetünk belőle zöldségkrémet, főzeléket, tócsnit, fasírtot, vagy éppen muffint. De mit kezdjünk a szaporán termő cukkinivel, ha már minden receptet kipróbáltunk, ám kertünk még mindig roskadozik termésétől? Fermentáljuk!

A fermentálás kissé ijesztően hathat első hallásra, azonban nem szabad megijedni tőle, mert rendkívül egyszerű eljárásról van szó. Ez egy gyors, olcsó és nem utolsó sorban könnyű technika. A fermentált cukkinihez pedig nagyon kevés hozzávaló szükségeltetik, cserébe a havas hónapokban is élvezhetjük az ezerarcú zöldség ízét.

Hozzávalók (1 db 5 literes üveghez):

  • 2 nagyobb cukkini
  • 5 db lilahagyma
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz

Elkészítés:

Előzetesen forraljuk fel a vizet és keverjük el benne a sót. Az így kapott sóoldatot hagyjuk hűlni, míg vékony karikákra szeleteljük a cukkinit és a lilahagymát. Akármekkora üvegbe tesszük el a savanyúságot, literenként 1 evőkanál sót használjunk. A sterilizált üvegbe rétegezzük a cukkinit és a lilahagymát. Az így kialakuló variációknak csak képzeletünk szabhat határt: tarkíthatjuk borssal, fűszernövényekkel, fokhagymával. 1,5 ujjnyi rést hagyjunk az üveg szájától, majd szorosan fedjük le egy nagyobb darab cukkinivel az egészet, ezután öntsük fel a már visszahűlt sóoldattal úgy, hogy ellepje az üveg tartalmát, azonban a tetőhöz a folyadék ne érjen hozzá. Tegyük rá az üveg tetejét, majd helyezzük közvetlen napfénytől védett helyre a lakásban. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy minden nap kissé meglazítsuk a tetőt, hogy a távozó gázoknak utat engedjünk. Szűk egy hét múlva már tálalhatjuk is a sültek mellé. Felbontott állapotban tároljuk hűtőben, de érdemes belőle több kis adagot is készíteni, hogy egész télre kitartson. 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Kenny Baker

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek