Blog
2023-01-22

A fák doktorai

A fák doktoraiként elhíresült harkályok az erdők ökoszisztémájának nélkülözhetetlen részei.

A még lábon álló vagy kidőlt holtfában keresik táplálékukat: a rovarokat és azok lárváit; valamint odút ácsolnak, melyet pár év után elhagynak, így abban más fajok, például cinegék, csuszkák, légykapók, de emlősök (pelék, denevérek) is megtelepedhetnek. Sajnos az öreg vagy teljesen holtfák sok helyről hiányoznak. Egyre kevesebb van belőlük a településeken, de az erdőkben is. Hazánkban minden harkályfaj védett, legtöbbet az élőhelyük és a korhadó fák védelmével tehetünk értük. Ez a cikk a hazai harkályfajokat kívánja bemutatni.

A legnagyobb hazai faj a fekete harkály: varjú méretű, egészen impozáns megjelenésű. Korábban a nagy kiterjedésű erdők ritka lakója volt, az utóbbi években alkalmazkodóbbá vált és megjelent a települések kertjeiben, parkjaiban, temetőiben is. Debrecenben is gyakori, a fák törzsét figyelve rendszeresen látható. Táplálékát főként a fák törzsében élő bogárlárvák jelentik, de fogyaszt más rovarokat és fanedveket is. Az egész madár tiszta fekete, fejteteje piros, melynek kiterjedése a nemektől függ. A nagyméretű odúját később kék galambok, macskabaglyok foglalhatják el.

A zöld küllő igen érdekes megjelenésű és életmódú faj. Nevének megfelelően zöld színű, ez egy rejtőszín, ugyanis más harkályoktól eltérően nem a fákon, hanem a talajon keresi táplálékát. Szinte kizárólag hangyákat eszik, a hangyabolyokat erős csőrével meglékeli, majd hosszú, ragadós nyelvével kiszedi a rovarokat. Erdőkben, ligetekben, pusztai fasorokban is előfordul, így a nyílt területeken a legfontosabb odúkészítő, elhagyott odúját búbos bankák és szalakóták foglalják el főként. Debrecenben is gyakori faj, rendszeresen megfigyelhető.

A hamvas küllő a zöld küllő közeli rokona, alapszíne ennek is zöld, feje azonban szürke. Mocsári és ártéri erdőkben, hegyvidéki erdőkben költ, a településeken és az Alföldön ritkább. Rokonához hasonlóan főként hangyákkal táplálkozik, de más rovarokat is eszik. Félénkebb és kisebb állományú a zöld küllőnél. Odújában sokféle madár költhet.

A fakopáncsokat, illetve a különös életmódú, de szintén harkályokkal rokon nyaktekercset egy másik cikkben mutatom majd be.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Vitéz Ferenc

Indul a bajnokság

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek