MegMinden
2022-08-27

Dugong

(greendex.hu)

Kínából gyakorlatilag kihaltak a dugongok.

A sebezhető fajként nyilvántartott nagy testű emlősfaj gyakorlatilag kihaltnak tekinthető az ázsiai országban, ez pedig elsősorban az élőhelyek leromlásának köszönhető.

A kínai államtanács 1988-ban helyezte nemzeti védettség alá a fajt, mely a legmagasabb szintű védelmet biztosította számára papíron. A valóságban azonban egyre rosszabb körülmények alakultak ki a dugongok élőhelyein, olyannyira 2008 óta nem készült feljegyzés a dugong jelenlétéről Kínában.

A Royal Society Open Science folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a dugongok különösen függenek a tengeri fűtől, melyek helyzete azonban a part menti fejlesztések és a vízszennyezés miatt gyorsan romlik.

Új tanulmányunk erős bizonyítékot mutat egy újabb karizmatikus vízi emlősfaj regionális elvesztésére Kínában – sajnos ismét a fenntarthatatlan emberi tevékenység miatt.

– mondta Samuel Turvey professzor, a ZSL Állattani Intézetének munkatársa

Bár a tengeri fű helyreállítására és helyreállítására irányuló erőfeszítések kulcsfontosságú természetvédelmi prioritásnak számítanak Kínában, a helyreállítási folyamat hosszadalmas lehet, és az ott élő dugongpopulációk számára már túl késő lehet.

Turvey elmondta, hogy a tengeri füvet az eutrofizációs folyamatok is érintik. Ilyenkor a vízben lévő tápanyagok – például a szennyvízből származó – emberi eredetű növekedése miatt algavirágzás alakul ki. Ez „csökkenti a fény áthatolási képességét a tengervízben, és így megakadályozza a fotoszintézist a tengeri füveknél” – teszi hozzá a kutató.

Az új kutatás „kijózanítóan emlékeztet arra, hogy a kihalás még azelőtt bekövetkezhet, hogy hatékony védelmi intézkedéseket dolgoznánk ki.

– mondja Turvey

Az eredeti írást itt találja.

Ha nem szeretnél télen cukkinit vásárolni...

A kupában tért vissza a győztes útra a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek