Blog
2022-09-03

Házi szederszörp gyorsan, egyszerűen

Elkészítettem életem első szederszörpjét a kertben szedett szederből. Nagymamám régi receptes könyvei, füzetei között kutatva találtam rá a szederszörp elkészítésének receptjére egy aranyos, újságból kivágott papírdarabon.

A szörp elkészítéséhez az alábbi hozzávalókat írta az eredeti recept:

  • 1 kg szeder
  • 8 dl víz
  • 1 kávéskanál borkősav
  • cukor
  • (1 mokkáskanálnyi szalicil: ezt a hozzávalót semmiképp nem akartam beletenni, mert már élelmiszer-ipari fölhasználásra sem engedélyezett a szalicil)

Elkészítés:

1) A szedret kiválogattam, megmostam, majd egy éjjelen át állni hagytam a borkősavas vízben.

2) Másnap leturmixoltam és ruhán keresztül átszűrtem. 

3) Megnéztem, hogy mennyi deciliter levet engedett. Annyiszor 10 dkg cukrot adtam hozzá, ahány dl leve lett (1 literhez 1 kilót). 

4) Lassú tűzön melegítettem, amíg a cukor el nem olvadt.

5) Az újonnan vásárolt üvegeket sütőbe tettem 15 percre 110 fokra, hogy fertőtlenítsem.

Miért vettem új üvegeket? 

Ahogyan azt a 11. FoDCast – Üvegbezárt zamatok adásból is megtudhattuk, a tartósítás sikerét könnyen rontani tudja, ha nem jól záródik a kupakunk. Sajnos otthon nem volt olyan régi üvegem, aminek tökéletesen zárt volna a teteje emiatt beruháztam párra.

Extra tippek:

1) tipp: A feliratozást (műanyag nélkül) papír ragasztószalaggal oldottam meg. A kupakra helyezett textil darabot korábbi szörpös üvegről mentettem meg.

2) tipp: A textil darabot, amit a szeder préselésére használtam, egyből hideg sós vízbe áztattam be mosás előtt. (A sós víz a friss vérfoltot is kiszedi a textíliából.) Áztatás után mosógépbe raktam és olyan tiszta lett utána, mint új korában.

Szeretettel ajánlom a házi készítésű szederszörp receptet! Ha nektek is van bevált szörp receptetek írjátok meg nekem kommentben.

Forrás: futureofdebrecen.hu

 

A szegedi fiatalok érkeznek a DESOK-ba

Románia legyőzésével csoportharmadik a női válogatott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek