MegMinden
2022-08-27

Kenny Baker

(mafab.hu)

Az R2-D2 megformálójának igaz története.

Amikor 1977-ben bemutatták az első Star Wars-filmet (Star Wars IV. - Egy új remény), minden hozzá kapcsolódó színész élete megváltozott, még azoké is, akik nem voltak láthatóak a vásznon, ilyen volt például Kenny Baker, aki 81 éves korában hunyt el. Baker játszotta R2-D2-t, az androidot, amely egy közönséges háztartási szemetesre hasonlított.

C-3PO-val (Anthony Daniels), az ő magasabb, emberszerű robot társával együtt R2-D2 szolgálta a hősöket ebben az intergalaktikus kalandban, amely lényegében egy nagyobb költségvetésű B-filmnek indult. Bár Baker és Daniels kapcsolata sokak szerint nehéz volt, megbízható komikus feloldást adtak hozzá a családi drámához a vásznon.

Baker belefért a jelmezbe, és képes volt működtetni azt, bár a hőség és a kényelmetlenség szörnyű lehetett. "Nem voltak csúcspontok" - mondta később. Állítólag az R2-D2 jelmez belsejében olyan hangos volt a zaj, hogy a stáb egyik tagját azzal bízták meg, hogy kalapáccsal kopogtassa a burkolatot, hogy jelezze Bakernek az egyes felvételek végét. Mivel a figura sípolás és füttyszó kombinációjával kommunikált, korlátozott volt a lehetőség arra, hogy bármilyen előadást nyújtson.

"Az én R2-D2-mnak határozott mozgása van" - mondta Baker -"Elég gyorsan tudom előre és hátra hajlítani, és ide-oda billegtetni, és azt mondani, hogy "igen" és "nem", de sok mást nem tudok vele csinálni".

A Jedi visszatérben Baker duplázott: nemcsak R2-D2-ként, hanem az egyik szőrös ewokként is feltűnt. Felesége, Eileen, akit 1970-ben vett feleségül, szintén egy ewokot alakított, bár ez egyikük számára sem volt boldogító élmény. "A jelmezek remekül néztek ki, de viselni borzalmas volt" - mondta - "Amikor felvetted a fejet, a szemek bepárásodtak, így nem láttad, hova mész. Folyton megbotlottunk az ágakban, és amikor a földre kerültél, nem tudtál felállni - csak feküdnöd kellett, amíg valaki fel nem szedett."

Baker színészi karrierje nem korlátozódott a Star Wars-sorozatra. Szerepelt David Lynch Az elefántember (1980), Miloš Forman Amadeus(1984) és Neil Jordan Mona Lisa (1986) című thrillerében, bár a fantasy műfaj volt az, ami a fő foglalkoztatója volt: a Flash Gordon (1980), a Fantasztikus labirintus(1986) és a Willow (1988) című filmekben láthatjuk, részben nehéz sminkkel vagy furcsa jelmezekkel eltakarva.

Néha még fedetlen arccal is feltűnt, mint Terry Gilliam vidám fantasyjében, az Időbanditákban (1981). Melegszívű és megnyerő volt ebben a filmben Fidgit szerepében, aki egy törpebanda tagja, akik a világegyetem szerkezetében lévő lyukakról szerzett tudásukat arra használják, hogy olyan emberektől lopjanak, mint Napóleon és Robin Hood.

A Birmingham melletti Solihullban született és Cheltenhamben nevelkedett Kenny a rajzoló és metsző Harold és a szabó Ethel fia volt, akik helyben saját tánczenekarukban, a Harry Baker and His Collegiansban léptek fel. Amikor szülei a második világháború alatt elváltak, Baker a Shaftesbury Society, egy fogyatékkal élő gyermekeket segítő keresztény jótékonysági szervezet gondozásába került, amely a kenti Sevenoaksban lévő bentlakásos iskolába íratta.

Miután 16 évesen otthagyta az iskolát, a Burton Lester's Midgets nevű előadástársulat egyik társulati tagja felkereste, és bemutatta a texasi producer és impresszárió Lesternek, aki korábbi tapasztalatainak hiánya ellenére szerepet adott neki a turnéprodukcióban. Ezt követően pantomimekben és jégshow-kban dolgozott. Billy Smart's Circus bohóca volt, majd Jack Purvis-szel együtt megalakította a népszerű The Mini Tones nevű komédiakettőst. Purvis 1976-ban csatlakozott hozzá a Star Wars meghallgatásán, ami nem sokkal volt több, minthogy a rendező, George Lucas rámutatott Bakerre, és azt mondta: "Maga megteszi."

Az 1990-es években David Prowse, aki Darth Vadert alakította a Star Warsban, azt javasolta Bakernek, hogy csatlakozzon hozzá az amerikai kongresszusi körúton. Baker és a sorozat más, hasonlóan rejtőzködő mellékszereplői számára a rajongói találkozókon való autogramosztás folyamatos alternatív bevételi forrást jelentett. "Olyan ez, mint egy buli. Találkozunk a szállodában, eszünk valamit, berúgunk, majd másnap könnyes szemmel találkozunk a kuncsaftokkal".

A Star Wars előzménytrilógia - Star Wars I. rész - Baljós árnyak (1999), Star Wars II. rész - A klónok támadása (2002) és Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja (2005) - még több munkát biztosított Bakernek, bár a hetedik film, Star Wars - Az ébredő Erő (2015) idején már nem jelent meg ténylegesen az R2-D2 jelmezében. Ebben a filmben "R2-D2 tanácsadó" néven szerepel.

Kenneth George Baker, színész, született 1934. augusztus 24-én; meghalt 2016. augusztus 13-án. De R2-D2 örökké velünk marad, amíg a mozi él.

Az eredeti írást itt találja.

Szia, Életem !

Ha nem szeretnél télen cukkinit vásárolni...

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek