Blog
2021-05-25

Légy hétköznapi zöld hős a piacon!

Nagyszüleim idejében még nem ismerték a hulladék fogalmát. Őket nem fenyegette annak veszélye, hogy a dombjaink, hegyeink szemétből lesznek, vagy mikro- és nanoműanyag kerül az állatok szervezetébe vagy akár a saját szervezetünkbe. Azonban a hulladék okozta probléma még megfékezhető a zero waste életmóddal, amelynek célja, hogy hulladékmentesen – tágabban értelmezve: pazarlásmentesen – éljük a mindennapjainkat.

A zero waste életmódot már most el tudod kezdeni! Hogyan? Például vásárolj csomagolásmentesen! Az egyik hely, ahol sikerrel járhatsz és hulladékmentesen vásárolhatsz: a PIAC!

Mit vásárolhatsz meg csomagolás nélkül?

Friss, helyi, szezonális zöldséget, gyümölcsöt mindig kaphatsz csomagolásmentesen a piacon, csak vinned kell hozzá a saját vászonzsákjaidat.

Ha viszel magaddal tojástartót, friss tojást is vehetsz hulladék termelése nélkül.

Saját textilzsákba kérheted a pékárut. Azonban, hogy biztosan ne száradjon meg a zsákban a kenyér vagy kifli, otthon helyezd át egy régi műanyag zsákba (amit mindig újra és újra felhasználsz) vagy egy jénai tálba. Én, ha a megvásárolt pékárut a textilzsákomban hagytam – még akkor is ha PUL belsejű –, azt tapasztaltam, hogy hamarabb megszáradnak, mintha áthelyezném azokat.

A piacon tejtermékeket is találhatsz kimérősen. Vásárolhatsz például tejfölt, teavajat, túrót, juhtúrót, sajtot, joghurtot. Ha viszel üveget, friss nyers tejet is vásárolhatsz. Ha a tejet nem fogyasztod el napokon belül, fontos, hogy még a vásárlás napján felforrald, így több napig finom maradhat a tejed, máskülönben hamar megsavanyodik. Hogy forrald fel? (1) Öntsd a tejet egy lábasba, (2) kis tűzön, folyamatosan kavargasd, (3) majd melegítsd teljesen addig, amíg fel nem fut – azaz addig, amíg a habos teteje hirtelen el nem kezd emelkedni. 

Vannak árusok, akiknél különböző szárazáruk is megtalálhatók, például magvak, hüvelyesek, tészták, aszalványok. Ügyelj arra, hogy a tégelyed súlyát letárázzák még mielőtt beleszednéd a vásárolni kívánt árut, így véletlenül se fizetsz a tárolódobozod súlyáért!

A piacon saját befőttesüvegbe vagy műanyag „vödrös” dobozokba is kérheted a finomabbnál finomabb savanyúságokat.

Sok kicsi sokra megy, így a te döntésed is számít! Számít az, hogy életed során szeméthegyet termelsz, vagy részese vagy annak a folyamatnak, ami rendszerszinten indít el változást a világban. Egy olyan változást, amelynek célja, hogy a mi unokáink már ne ismerjék a hulladék fogalmát és az ahhoz köthető veszélyeket.

Nagyné Pálfi Zsuzsa   futureofdebrecen.hu

Folytatódhat az emelkedés a tőzsdén az elemző szerint

Lakó Zsigmond

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek