MegMinden
2024-02-24

Űr-ruci

(raketa.hu)

Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet.

Az izmok és csontok leépülésének súlyos következményei lehetnek itt a Földön, de mikrogravitációs környezetben a folyamat különösen gyorsan megy végbe, így a folyamatos edzés nélkülözhetetlen az űrállomáson töltött idő alatt. Mi lenne, ha ki lehetne váltani a napi több óra tréninget egy speciális ruhával?

Egyre dőlnek a rekordok az űrben töltött idő tekintetében: Frank Rubio szeptemberben állított fel újabb csúcsot, mikor az ISS fedélzetén töltött 371 nap után visszatért a Földre és ezzel ő lett az eddigi leghosszabb ideig az űrben tartózkodó amerikai asztronauta, idén februárban pedig Oleg Kononyenko teljesítette túl honfitársa, Gennagyij Padalka eredményeit, aki karrierje során összesen 878 napot, 11 órát és 31 percet tartózkodott a világűrben - Kononyenko már február elején átlépte a 880 napos határt és küldetése végére előreláthatólag 1111 napot, azaz több mint három évet fog tölteni a Földön kívül, persze nem egyhuzamban.

A későbbiekben akár ennél is hosszabb missziók várhatnak az űrhajósokra a Holdra vagy Marsra tartó emberes űrprogramok során, így különösen fontos kérdést jelent, hogy hogyan oldható meg az emberi testet érő káros hatások csökkentése vagy ellensúlyozása az űrben. A legnagyobb veszélyforrás a sugárzás, de más faktorok is tartogatnak kockázatokat, ilyen például a mikrogravitációs környezetnek az izomzatot és csontrendszert érintő negatív hatása.

Ahhoz, hogy a Földre hazatérő asztronautáknak legyen esélye lábra állni, szigorú edzésprogramhoz kell tartaniuk magukat az űrállomásokon,

enélkül ugyanis a súlytalanságban majdhogynem feleslegessé, vagy legalábbis kevésbé terheltté váló izmok nem dolgoznának eleget és a Földön megszokott gravitációs erő hiányában a csontok is elkezdenek leépülni. Mikrogravitációban a test máshogy kezd viselkedni: a csontokat alkotó csontképző sejtek lassabban készítik az új szövetek összetevőit, míg a csontfaló sejtek ugyanolyan aktívak maradnak, ennélfogva az egyensúly felborul és a csontrendszer gyengülni kezd. A NASA elmondása szerint az asztronauták csontjai minden hónapban 1%-ot veszítenek a sűrűségükből. A csontváz támasztó szerepe lecsökken és a test ehhez alkalmazkodik, legalábbis akkor, ha nem tesznek ellene. A sokáig az űrben tevékenykedő űrhajósoknál emiatt nagyobb eséllyel jelenik meg idejekorán az oszteoporózis.

Az eredeti írást itt találja.

Komposztálás otthon – 4. rész

HAJRÁ ROCKSULI

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek