MegMinden
2021-05-29

interjú

(litera.hu)

Mindent neki köszönhetek – Romhányi Ágnes édesapjáról, Romhányi Józsefről

A Macskák musical dalszövegei, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szakiDoktor Bubó és további rajzfilmek, több magyar opera librettója és rengeteg tréfás vers – művek, amelyekért máig népszerűség övezi a száz éve született Romhányi Józsefet, akinek hihetetlen elhivatottságáról, munkabírásáról, játékosságában is intellektuális humoráról beszélgettünk lányával, Romhányi Ágnessel.

Száz éve született Romhányi József, az édesapja – milyen volt megélni ezt az évfordulót?

A centenárium kapcsán nagyon nagy érdeklődést tapasztaltam, meg sem tudom számolni, hány interjút adtam ebben az időszakban. Nem is számítottam ekkora figyelemre, elképesztően jól esik, és nagyon büszke vagyok arra, hogy országszerte számos szavalóversenyt, megemlékezést is szerveznek édesapám tiszteletére.

Romhányi József élete során számos interjút adott, mégsem nagyon találtam olyan beszélgetésre, amely egyfajta összegző, életútját áttekintő interjú lett volna. Miért alakult ez így?

Ez nem teljesen igaz. Több interjút is adott, például Vitray Tamással az Ötszemközt című műsorban, amelyet akkoriban rengetegen láttak, de valóban nem készült vele átfogó életút-beszélgetés, ennek pedig szomorú oka van, váratlanul halt meg. Nem volt egy rejtőzködő alkat, de tolakodó sem. Hatvankét évesen ment el, senki sem számított rá hogy ilyen hirtelen szakad meg az élete, a pályája, tehát szó sem volt arról, hogy egy összefoglaló interjú készüljön vele. Senkit sem lehet ezért hibáztatni.

Az eredeti írást itt találja.

A lucerna levének újrafelhasználásáról írt munkával nyertek

Moldovába is szabadon utazhatnak a magyarok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek