MegMinden
2022-07-24

Jiang Erzsébet

(blogger42.com)

A maszkulinitás rendkívül diverz, folyamatosan alakuló fogalom.

A maszkulinitás rendkívül diverz, folyamatosan alakuló fogalom.

 

Az elmúlt évek popkulturális változásai a korábbi férfiideálok lebontásával több újféle maszkulinitásnak engedtek teret. Jiang Erzsébet, Sziszi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzett divat- és textiltervező művésze ennek a korántsem egyértelmű fogalomnak egy progresszív, de végtelenül korszerű megközelítését dolgozta fel és gondolta tovább diplomaprojektje során. Prettier than you’ll ever be kollekciója elsősorban a koreai popkultúrára jellemző kevert, gyakran feminin jellegű maszkulinitás inspirálta. Sziszivel a témaválasztás aktualitásáról, a tervezési folyamatról és egyéni viszonyulásáról beszélgettünk.

 

Mesélnél kicsit a témaválasztásról? Miért gondolod jónak, hogy éppen most foglalkozol ezzel? 

 

Lassan nyolc éve k-pop rajongó vagyok. A közvetlen környezetemben nem voltak más rajongók, a barátaim számára furcsa volt, hogy nyugati szemmel nézve nagyon feminin, már-már lányosnak titulált, éneklő és táncoló fiatal fiúk, férfiak iránt rajongok – és ez egy teljesen idegen kultúra volt számunkra. Nem volt elmondható az, ami ma, 2022-ben, hogy kezd átmenni egyfajta mainstream divathullámba az irányzat. Az utóbbi években a multinacionalizmus, elfogadás, genderkérdés, eléggé benne vannak a köztudatban és úgy gondoltam, ez egy nagyon jó időpont, hogy ezzel foglalkozzak.

 

Mi volt a kiindulás, inspiráció a tervezés elején?

 

Tudtam, hogy férfiruhákkal szeretnék foglalkozni, amivel ezelőtt még sosem, valamint, hogy nagyon objektes alkotást szeretnék létrehozni – ez olyan viseleteket, öltözékeket takar, amelyek nem feltétlenül a hordhatóságra fókuszálnak. Kicsit a wearable art, vagy az haute couture irányába tudnám besorolni. Egy felszabadult, kortalan, nemtelen kollekciót szerettem volna, amely jellemzi a koreai popsztárokat. A Bauhaus színház absztrakciójából is sokat tanultam, mert fontos volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a test köré építve. Hiába szerettem volna túlzó, teátrális sziluetteket, drámai printeket, figyelnem kellett, hogy ne ragadjon meg az eredmény egy olyan státuszban, amely véletlennek, vagy hibának tűnhet.

Az eredeti írást itt találja.

Verstappen élt a lehetőséggel és megnyerte a Francia Nagydíjat

Köszönjük

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek