MegMinden
2023-11-08

AI

(kosarertek.hu)

Belépünk a monopolizálható és kisajátítható igazság korába?

Az AI-t, azaz a mesterséges intelligencia angol nyelvű rövidítését választotta az idei év legfontosabb szavának a brit Collins szótár kiadója. A díjat odaítélő HarperCollins kiadó indoklása szerint a mesterséges intelligencia mostanra teljesen meghódította a világot, és az emberiség jövőjét pedig mindenképpen befolyásolni fogja.

A kérdés már csak az: milyen irányba? A generatív AI és a képmanipulációs szoftverek forradalma újabb és újabb akadályokat gördít majd a valóság és a fogyasztó közé? Vagy: végképp lebontja az utolsó korlátokat az online marketing tevékenység során a fogyasztók előtt? És ha utóbbi lesz,  akkor vajon könnyebb, hatékonyabb és személyre szabottabb marketing kampányokkal és tartalmakkal kápráztathatják majd el a potenciális fogyasztóikat?

A fogyasztók szempontjából áldás vagy átok a digitális képmanipuláció forradalma?

Látványpékséget nyitott az AI

Az egyes szoftverek révén (mint amilyen a Dall-e, vagy az Adobe felhőszolgáltatásával egyre szélesebb körben elérhető Photoshop) a fényképek manipulációja és retusálása mind hétköznapibbá válik. Azt sem érdemes azonban elfelejteni, hogy ez a tudomány egyidős a fotográfiával. A legelső írásban is rögzített fotográfiás visszaélésre már 1840-ben sor került!

képgeneráló szolgáltatások – mint a széles körben elérhető MidjourneyDALL-E 3 vagy Stable Diffusion – más-más megközelítést alkalmaznak. Egy valami biztosan közös bennük:

a segítségükkel eddig soha nem látott minőségben és mennyiségben gyárthatóvá váltak a  hamis, megtévesztő történelmi narratívák.

A fő probléma ezzel az, hogy egyre inkább hajlamosak vagyunk kételkedni az online látható digitális képeken bemutatott jelenetekben. Az egyre kiműveltebb publikum arra trenírozza az agyát, hogy ne higgyen el mindent, amit lát.

Az eredeti írást itt találja.

Taylor Swift

Fekete retek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek