MegMinden
2023-04-19

Érme

(index.hu)

Olyan dolgot találtak egy lakatlan szigeten, aminek egyáltalán nem kellett volna ott lennie.

Két, a Római Birodalom idején vert ezüstérmére bukkantak régészek, aminek önmagában nem lenne túl nagy jelentősége, annak azonban már igen, hogy mindez a Balti-tenger egy távoli, lakatlan szigetén történt – ahol elméletben semmi keresnivalójuk nincs a római pénzérméknek.

Értetlenül állnak a régészek annak a két római pénzérmének a rejtélye fölött, amelyeket nemrégiben találtak egy, a Balti-tengeren, Svédország és Észtország között fekvő lakatlan szigeten. Egyelőre semmi nyom nincs azzal kapcsolatban, hogyan kerültek oda az érmék, az egyetlen elképzelhető magyarázat az, hogy északi kereskedők szállították oda – de egyesek szerint egy hajótörés során is ott maradhattak az érmék.

A kutatócsapatnak, amely márciusban járta végig fémdetektorral a szigetet, mások mellett Johan Rönnby, a stockholmi Södertörn Egyetem régésze is tagja volt. Elárulták, hogy egy régi tűzrakóhely környékén, Gotska Sandön szigetén jártak szerencsével.

Nagyon boldogok vagyunk, hiszen megvan a lelőhely, amelyet kerestünk, azt azonban még nem tudjuk, hogy az érmék hogyan kerültek ide. Mindenesetre ez most még érdekesebbé teszi a további ásatásokat

A szigeten talált két ezüstérme egyértelműen római dénár – az egyik Traianus császár uralkodásának idejéből, tehát a Kr. u. 98 és 117 közötti időszakból, míg a másik Antoninus Pius császár uralkodásának idejéből, Kr. u. 138 és 161 közöttből származhat. Az érmék egyenként négy grammot nyomnak, verésük idején pedig egy munkásember egynapi fizetésének feleltek meg.

Az eredeti írást itt találja.

Győzelemmel kezdte a szezont a DEAC motorsportcsapata

Hatvan év 60 debreceni dala 37. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek