MegMinden
2021-11-13

Éghajlatváltozás

(forbes.hu)

Nem 2050 után, hanem már most erősebb lesz a klímaváltozás

Sokaknak úgy tűnik, hogy a mi életünkben még nem fordulhat igazán rosszra a klímahelyzet, de az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) új jelentése azt bizonyítja, hogy ha nem mérsékeljük a kibocsátásokat és nem alkalmazkodunk már a következő két évtizedben rosszabbul fog állni a szénánk.

Nagyon valószínű,  hogy a globális hőmérséklet a közeli jövőben 0,4–1,0 °C-kal lesz magasabb az 1995–2014-es időszakhoz képest – áll az IPCC hatodik helyzetértékelő jelentésében (AR6).

A „nagyon valószínű” megfogalmazás az IPCC-nél a 90+ százalékos biztonsággal állítható kijelentésekre vonatkozik, azaz a modellszámítások szerint csaknem biztos, hogy ezzel kell számolnunk – írja a Masfelfok.hu.

2030-ra 40-60 százalékos valószínűséggel fordulhat elő, hogy egyes évek átlépik, meghaladják a 1,5 °C-os hőmérséklet-emelkedést az 1850–1900-as időszakhoz viszonyítva.

A pesszimistább forgatókönyv szerint nagyon valószínű, hogy ez be fog következni, míg az optimistább szcenárió szerint ez az esemény valószínűbb, mint nem.

Attól még, hogy ideiglenesen átlépjük a 1,5 °C-os küszöbértéket, az nem azt jelenti, hogy ne volnánk képesek a század végéig visszacsökkenteni, de a legjobb elérhető tudományos eredmények alapján kisebb kockázatokkal jár az emberiségre és a földi élővilágra nézve, ha nem haladjuk meg ezt az értéket.

Az eredeti írást itt találja.

Orbán Viktor a FIFA elnökével tárgyalt

3 kilogramm kannabisz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek