Egyetem Tér
2024-05-06

Elstartolt az érettségi időszak

A Debreceni Egyetem köznevelési intézményeinek diákjai számára a pénteki ballagást követően hétfőn a magyar írásbelikkel megkezdődtek az érettségi vizsgák. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában, valamint a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában összesen 298 diák ad számot tudásáról a következő hetekben.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából és Általános Iskolájától idén 5 osztály 166 tanulója búcsúzott a május 3-án, pénteken tartott ünnepségen. A ballagást követő hetekben a diákok többsége két tárgyból érettségizik emelt szinten. Az előrehozott központi vizsgákkal együtt összesen 329 emelt szintű vizsgát bonyolítanak le az intézményben.

- A tizenkettedikeseink maximálisan felkészülve vágtak neki az új típusú érettséginek. Diákjaink közül a legtöbben angolból, történelemből, matematikából, biológiából és kémiából tesznek emelt szintű érettségit. A végzősök többsége rendelkezik angol, német, francia, olasz, illetve spanyol nyelvek közül legalább egy, de jellemzően inkább két közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgával. Végzőseink közül mindenki továbbtanul, legtöbben orvosi, gazdasági, műszaki, illetve informatikai területen folytatják tanulmányaikat. Érettségizőink több mint 70 százaléka a Debreceni Egyetemet jelölte meg továbbtanulási célként, de vannak tanulóink, akik külföldi intézménybe adták be jelentkezési lapjukat – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája főigazgatója.


A DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában 54 diák búcsúzott a pallagi intézménytől a pénteki ballagáson.

- Idén a tizenkettedik évfolyam öt osztálya közül a gimnáziumi és a sportiskolai kerettanterv szerint tanuló osztályunk ballag, a további három osztály a technikumi képzési rendszer miatt marad a tizenharmadik évre is az iskolában. Összesen 132 diákunk tesz idén érettségit. A három technikumi osztály tanulói előrehozott központi vizsgát tesznek magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból, ők azonban csak jövőre kapnak bizonyítványt, amikor a szakmai tárgyakból és angol nyelvből is érettségiznek az új képzési rendszernek megfelelően. A végzőseink között a legnépszerűbb továbbtanulási irányt idén is a DE Gazdaságtudományi Kara és a Sporttudományi Koordinációs Intézet szakmai irányítása alá tartozó szakok jelentik – tette hozzá Nagyné Biró Edit, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.


Kedden a matematika írásbeli következik, szerdán történelem, csütörtökön és pénteken pedig angol, valamint német nyelv írásbelikkel folytatódnak a központi vizsgák.

A közép- és emelt szintű érettségi dolgozatokba június 3-án tekinthetnek be a diákok.
 

Sajtóközpont - ÉE

Állati jó Science Café

Családi Nap a Debreceni Egyetemen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek