MegMinden
2023-08-14

Nateki

(vg.hu)

Már nem Azahriah a legtöbbet streamelt magyar előadó.

A Spotify és a YouTube heti top 100-as listáinak elemzése után meglepő eredményre derült fény. Jelenleg összességében már nem az Azahriah művésznevű alkotó Baukó Attila, hanem a Nateki fedőnevet használó ismeretlen személy alkotásait hallgatják világszerte.

A Spotifyról és a YouTube-ról letöltött, a 2019. február 7-i és 2023. március 2-i közötti heti top 100 dalt tartalmazó listákat elemezték a kutatók, hogy kiderítsék, kik a legnépszerűbb hazai és nemzetközi előadók. Az összhallgatottsági adatokat pedig egészen júniusig vették számba. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részére készített tanulmány megállapította, hogy a magyarok közül Natekit hallgatják a legtöbben világszerte.

Magyarország legnépszerűbb előadója: Azahriah

A legnépszerűbb magyar előadó hazánkban továbbra is a 21 éves, Azahriah néven zenélő énekes-dalszerző, Baukó Attila. A magyar listákon ő a legtöbbet streamelt előadó a YouTube-on és a Spotifyon is. Hazánkban a legtöbbet streamelt külföldi előadó YouTube-on az erdélyi Bagossy Brothers Company zenekar, a Spotifyon pedig a koszovói albán származású angol énekesnő, Dua Lipa. 

A legtöbbször hallgatott szám a YouTube-on az ausztrál Tones and I Dance monkey, a Spotifyon pedig Azahriah és DESH ( Molnár Attila) Mind1 című számai voltak.

 A legtöbbször streamelt külföldi szám a Spotifyon az amerikai The Weeknd (más néven Abel Makkonen 28 Tesfaye) Blinding Lights című száma. A legtöbbször streamelt hazai szám a YouTube-on az Úristen volt a ValMar zenekar és Szikora Róbert együttműködésében.

A globálisan legtöbbet streamelt és egyben a leghallgatottabb magyar előadó: Nateki

A Magyarországon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos azzal, akit világszerte a legtöbbet hallgattak. Ő pedig nem más, mint egy ismeretlen személy, aki Nateki művésznéven alkot. 

A legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnight, amelyet a Spotifyon több mint 170 milliószor, feldolgozott verzióit pedig további 28 millió alkalommal hallgatták meg. 

A dalhoz készült klipet a YouTube-on 43 milliószor, a feldolgozásait pedig további 10 milliószor tekintették meg 2023 júniusáig. A szám felkerült a szlovák és az ukrán toplistákra is.

Playamane és Nateki Midnight című száma tavaly májusban került fel először a heti toplistára, akkor a 71. helyet szerezte meg. A szám egy héttel később már a 8. helyre ugrott, a legjobb, 6. pozícióját június harmadik hetében érte el az ukrán Spotify-toplistán. A zeneszám kiugró népszerűsége következtében Nateki hallgatottsága meglepően gyorsan emelkedett: 2022 elején havi 11 ezer hallgatója volt, míg 

idén év közepére Nateki-féle zeneszámot havonta átlagosan több mint 3,6 millióan hallgattak a Spotifyon. 

Mihez képest hallgatják kiugróan sokan Natekit?

A minden szempontból legtöbbet streamelt művész Azahriah, azaz Baukó Attila, havi Spotify-hallgatóinak száma 546 ezer. A valaha legtöbbet streamelt magyar szám, pedig a Majka–Curtis–BLR jegyezte Belehalok, amely 11 éve elérhető, és jelenleg a YouTube-on 75 millió, a Spotifyon 4,3 millió megtekintésnél, illetve hallgatásnál jár.

Valószínűleg a szokatlanul gyors hallgatottsági növekedés lehet az oka, hogy az előadó még nem szerepel a 2022-es Spotify for Artists top 10 világszerte legtöbbet streamelt magyar előadói között.

Az NMHH tanulmánya úgy találta, hogy 

a három leghallgatottabb magyar előadó összességében Nateki, Droplex és Azahriah.

Droplexnek 738,204, Azahriah-nak pedig 545,919 havi hallgatója volt az év közepén a Spotifyon.

 

Az eredeti írást itt találja.

Tudomány

Mennyibe kerül egy webshop 2023-ban?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek