MegMinden
2021-09-20

Rockszámla

(beatkorszak.blog.hu)

Dám László már a műfaj hőskorszakában figyelemmel kísérte a populáris zenei hazai képviselőinek tevékenységét:

Ahogy Miklós Tibor, úgy Dám László interjúkötete is egy korszak végén jelent meg, bár készítésének idején sem a szerző, sem pedig a riportalanyok nem feltétlenül voltak ezzel tisztában. „Ezekben a napokban szállingóznak hírek arról, hogy ez a monopolhelyzet netalántán megtörik.” ‒ fejezi ki a reményét Zorán, és még abban az évben létrejöttek az első hazai független lemezkiadók.

 

Dám László már a műfaj hőskorszakában figyelemmel kísérte a populáris zenei hazai képviselőinek tevékenységét: 1965-ben, az Omega első pécsi, a Nádor étteremben adott koncertje alkalmából interjút készített Benkő Lászlóval a Nagy Lajos Király Gimnázium újságja számára. A későbbiekben dolgozott a pécsi (Egy kicsit nekem, egy kicsit neked), illetve a Magyar Rádióban (Zenemalom, Ötödik sebesség). A hatvanas években maga is zenélt, ennek is köszönthető, hogy a szakma képviselői ‒ akárcsak Miklós Tibort ‒ bizalmukba fogadták, és sokkal nyíltabban nyilatkoztak neki, mint egy kívülállónak.

Rockszámlában bizony nem protokollinterjúkat olvashatunk. Még az olyan konszolidált előadók sem fogják vissza magukat, mint Baronits Zsolt, Kovács Kati vagy Zorán, és ők is kemény szavakkal illetik a műfajjal foglalkozó hivatalos szervek munkáját a kötet lapjain.

A könyvben közölt beszélgetésekből egy végtelenül korrupt, már csak a monopolhelyzetéből adódóan is rugalmatlan intézményrendszer képe bontakozik ki, amelynek képviselői gyakran fiókban felejtik a külföldi koncert-, illetve turnéajánlatokat, vagy pedig átjátsszák őket azoknak, akik hajlandók értük fizetni.

Baronits arról mesél, hogy amikor Frenreisz Károly 1973 januárjában távozott az LGT-ből, Szász Gábor, az Interkoncert egyik ügyintézője megkereste őt: intézné a Syrius külföldi fellépéseit, cserébe havi háromezer forintot kért, minden külföldi koncert gázsijának százalékát tíz százalékát az adott valutában, továbbá százezer forintot egy összegben. „Százezer forint egy lakás ára volt. Ha lett volna, adtam volna neki! De nem volt. Mondtam, nincs. Semmi gond, (…) vedd úgy, hogy nem is találkoztunk” ‒ közölte a zenekarvezetővel az említett ügyintéző.

Az eredeti írást itt találja.

Egyetemi finomságok a Zamaton

A magyar szövetség jelezte 2025-ös rendezési szándékát a Férfi kosárlabda Eb-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek