MegMinden
2021-08-14

Galla Miklós

(rockinform.hu)

A lemezgyár úgy intézte, hogy ne nagyon sok fogyjon belőle…

Galla Miklós előadóművész, énekes, dalszerző, humorista több mint 49 éve alkot. Szerzett zenét, írt dalszövegeket, előadott külföldi slágereket, magyarított jeleneteket, és a sor még hosszan folytatható. Nemrég életműösszegző dupla CD-vel jelentkezett, melyen az összes fontosabb szerzeménye helyet kapott, néhány vadonatúj felvétel mellett.

A Rockinformnak adott GM interjú első részében szóba kerültek Miki korábbi zenekarai, más előadóknak írt angol-nyelvű szövegei, valamint a néhai gitárkirály, Bencsik Sándor legendás alakja is.

– Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Illetve áruld el, volt-e valamilyen előzménye az előadóművészi- vagy zenész-pályának a családodban? Gyermekkorodban tanultál zenét?

– 1959. május 18-án, este negyed tíz körül születtem Budapesten. Gyerekkoromban még nem tanultam zenét, de tizennégy éves koromban elmentem Csepei Tibor gitártanárhoz. Tőle tanultam meg kottát írni és olvasni.

– Mesélj az első együttesedről! Milyen stílusban játszottatok?

– Ez a Gallaxis volt. A dobos Borza Attila, a basszusgitáros Horváth Csaba voltak, akik később a GM49-ben is játszottak velem. Én akkoriban sajnos eléggé zárt szájjal énekeltem, inkább motyogás volt az, mint éneklés. Háromszor léptünk fel. Nagyon amatőr zenekar volt még ez. Rockos motyogásnak nevezném a stílusunkat…

– Időben hol járunk? Melyik évben működött a Gallaxis? Maradt utánatok valamilyen felvétel?

– 1978-ban üzemelt a formáció. A gödöllői fellépésünk megvolt kazettán, de szerencsére már sejtelmem sincs, hol van. Jobb is így!

– Ez ugyanaz a Galaxis együttes volt, ahol a Stress későbbi énekese, Lőrincz Tibor is kezdett, vagy csak egy betű híján áll a névazonosság?

– Utóbbi, névazonosság van csak, Lőrincz Tibivel soha nem játszottam egy zenekarban.

– A zenélés mellett az újságírással is hamar kapcsolatba kerültél.

– Tizenhét éves koromban kezdtem újságokba írni, kulturális tárgyú cikkeket, majd a Ludas Matyi című vicclapba humoreszkeket. Nagyon élveztem, hogy nyomtatásban megjelent a nevem.

– Elég hamar megismerhetett téged az olvasóközönség a zenei témájú írásaidról is. Ami, ellentétben az akkori felemás színvonallal, ma is vállalható, ma is érvényes cikkeket jelentett. Popszakíróként honnan jutottál hiteles információkhoz?

– Megismerkedtem a zenekarokkal, énekesekkel. Kizárólag első kézből szereztem az információkat.

– Majd az írás mellett angol dalszövegekkel is támogattál hazai előadókat.

– Az első zenekar, amelynek angol dalszövegeket írtam, a Generál volt. A munkakapcsolat 1977-ben kezdődött, tehát ekkor már Charlie volt az énekes és Tátrai Tibi a gitáros. Szenzációs, világszínvonalú zenekar volt, sok koncertjükön jelen voltam. Később a P. Mobilnak és az „új” Illés zenekarnak is írtam angol szövegeket.

– Gondoltál már arra, hogy lemezre énekelj vagy műsorra tűzz néhány olyan Illés, Generál vagy P. Mobil dalt, melynek te írtad az angol szövegét?

– Nem, erre nem gondoltam. Ezek nem illenek hozzám. Ha lesz következő CD-m, az feldolgozásokat fog tartalmazni.

Az eredeti írást itt találja.

Megfelelt a várakozásoknak a Standard & Poor's döntése

Debrecen városa

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek