MegMinden
2023-07-27

Zamioculcas

(szobakertesz.hu)

Az Agglegénypálma gondozása.

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) a cikászok nemzetségébe tartozó, rendkívül jó adottságú, szívós szobanövény, mely nagy népszerűségre tett szert hazánkban is. A legénypálma, zámia, vagy egyszerűen csak zamioculcas néven emlegetett növény, nagyon jó választást jelent kezdő szobakertészek számára is.

Az agglegénypálma eredeti élőhelyén az aszályos és nedves időszakok váltakoznak, melyhez a növény kitűnően alkalmazkodott gyökérrendszere segítségével. Föld alatti gumói hosszú ideig képesek tárolni a nedvességet, emiatt szobanövényként sem kell túl sok időt töltenünk az öntözésével.

Ha szeretnénk az otthonunkat ezzel a mutatós szobanövénnyel díszíteni, először érdemes megismerkednünk az alapvető igényeivel valamint gondozási tudnivalóival is. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mint érdemes okvetlenül tudni az agglegénypálma gondozásához.

Az agglegénypálma igényei és gondozása

Az agglegénypálma nagyon jól tolerálja a különböző fényviszonyokat, azonban legszebben világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyiségben fejlődik. Az erős napfény megégetheti a leveleit.

Az agglegénypálma a lakás félárnyékos részeiben is megél, túlságosan sötét helyiségben tartva azonban megnyúlhat. A hideget és a huzatot nem szereti, ezt vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk számára.

Nagyon jól bírja a szárazságot, a túlöntözésre viszont érzékeny, ezért csak ritkán kell öntözni, elég akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt, a pangó vizet mindenképpen kerüljük. A tavasztól őszig terjedő időszakban, meghálálja, ha havonta tápoldatozzuk kis töménységű tápoldattal.

Az agglegénypálma nem igényel páradús környezetet, a lakás levegőjének páratartalma általában megfelelő a számára. Gondozási feladatként az előbbieken túl a levelek portalanítását, tisztítását lehet még megemlíteni.

A növény levelei nagyon szép fényesek, egy idő után azonban megülhet rajtuk a port, melyet nedves ruha segítségével távolíthatunk el a legegyszerűbben. Fontos megemlíteni, hogy az agglegénypálma gondozása során nem szabad a boltban kapható levélfényesítő sprayt használni!

Az agglegénypálma átültetése

Az agglegénypálmát elég csak akkor átültetni, ha már kinőtte a virágcserepét. Az átültetést legjobb a tavaszi vagy nyári hónapokban elvégezni, mivel más növényekhez hasonlóan a zamioculcas is a növekedési időszakában viseli el legjobban a bolygatást.

Az ültetés során fontos, hogy olyan növénytartót válasszunk, mely vízelvezető lyukakkal van ellátva, így távozni tud a felesleges víz. A talaj típusával kapcsolatban szintén a jó vízáteresztő képesség a legfontosabb szempont, ha lazítani szükséges a virágföldet, keverjünk hozzá homokot vagy perlitet.

Az átültetéshez óvatosan borítsuk ki a növényt a tartójából, úgy hogy az egyik kezünkkel takarjuk a földlabda tetejét. Az új növénytartóba töltsünk egy kis földet, helyezzük bele a növényt és töltsük fel teljesen a földkeverékkel, tömörítsük egy kicsit, majd öntözzük meg.

Az átültetés során hozzáférhetünk az agglegénypálma gyökérzetéhez, ilyenkor érdemes tőosztással szaporítani, így csak egyszer bolygatjuk a növényt.

Az agglegénypálma betegségei és kártevői

Az agglegénypálmát jellemzően nem támadják meg növénybetegségek, problémát a nem megfelelő öntözés okozhat. Ha növény levelei sárgulni és hullani kezdenek, az azt jelzi, hogy túlöntöztük a növényt.

Ritkább eseten előfordul az alulöntözés is, ekkor a levelek lehullanak, a növény pedig érzésre is nagyon száraz. Kártevők közül időnként károsíthatják a levéltetvek és a pajzstetvek, túlöntözés esetén pedig megjelenhetnek a tőzeglegyek is.

Az agglegénypálma szaporítása

Az agglegénypálma számos módszerrel szaporítható, ezek közül a legegyszerűbb, ha a növény átültetése során tőosztást végzünk és szétültetjük a növényt. Lassabb módszer, ha a szárakat gyökereztetjük meg vízben, vagy a száron lévő leveleket földben.

Az eredeti írást itt találja.

A vereség ellenére akadtak biztató momentumok

Szerdán történt események

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek