Backstage
2024-05-02

Életműdíjat kapott Galler András „Indián”: aki a zenét megfilmesíti

Galler András, azaz „Indián” a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező. 32 éve tartó aktívpályája során mintegy 800-900 videóklip elkészítéséért felelt Szőke János operatőrimunkája mellett. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Picturesa zenei kisfilmekmellett ismeretterjesztő sorozatok, reklámok, mozifilmek készítésével is foglalkozik.

Indián igazi polihisztor, mert immár életműdíjas zeneipari teljesítménye mellett 25 évig kaszkadőrködött és színészkedett is-filmekben, a Vígszínház színpadán, illetve nemzetközi produkciókban egyaránt. Az első hazai tetoválóművészek egyike, tetoválta például a Hooligans tagjait és GanxstaZolee-t is.

Így ismerkedett meg a zeneipar krémjével.Bártulajdonos is: szerelemprojektje a Lupa Beachen található Rosé LosTiki.Gyerekként grafikus-illusztrátor szeretett volna lenni, de „véletlenül” egy közgazdasági szakközépiskolába került, majd sportban gazdag múltja terelte a kaszkadőrség felé, ahol pedig elkezdte érdekelni a filmezés világa.

A kliprendezés szintén egy véletlen műve, ugyanis a Hooligans zenekar kérte fel először,hogy készítse el nekik első klipjüket, mostanra pedig ő lett a legtöbbet foglalkoztatott hazai klipkészítő. Egyedi látványvilágú, különleges és meghökkentő munkáiért rajonganak a művészek.Többek között olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Rúzsa Magdolna, Majka, a Supernem, Gáspár Laci, Tóth Gabi, a Mystery Gang, a Magashegyi Underground vagy épp Roy és Ádám. Az ő nevéhez fűződik a Voice és A NagyDuett kisfilmjeinek elkészítése is. 2008-ban a JackJack zenekar (Mester Tamás, Ganxsta Zolee, Papp Szabi, Tóth Tibi) munkásságáról szóló „JackJack - Az igazi rocksztár az első próbán meghal”című dokumentumfilm rendezője volt. 

2023-ban a Varrat címűmagyar dokumentumfilmben tűnt fel.A klipek és egyéb kisfilmekmellett többféle rendezői terve is van, például sorozatot is szeretne készíteni.

Januárban mi is készítettünk vele egy interjút, amiben részletesen mesél kalandos életéről. 

Vida Gyula a Sportszervizben

Immár második alkalommal vehették át a szakorvosok a Richter Érdemérem Díjakat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek