MegMinden
2021-12-18

Márkus Luca

(deszkavizo.hu)

„Azzal van dolgom, amit elém dob az élet”

Balettosként lépett először színpadra és már gyerekként magával ragadta a szereplés varázsa. Mindig erre a pályára készült, de nem esne kétségbe, ha nem lenne színház. A pandémiát jól viselte, végre volt ideje kicsit fellélegezni és rácsodálkozni apró dolgokra, amik mellett mindig elment a dolgos hétköznapokon. A stream lehetőségének is örült, mert így a nagyszülei is láthatták a színpadon. Az idei évadban folyamatosan dolgozik, ha éppen nem játszik, akkor forgat. Most éppen a Sirály főszerepére készül, de nyolc másik darabban is szerepel. Márkus Lucával beszélgettünk.

Rovatunk előző alanya Márfi Márk volt, aki téged kérdezett: Márkus Lucától kérdezném, hogy ugye azért nevet is ott a Babylon folyó partján?

Márkkal egyetemi osztálytársak voltunk, szeretem őt, de ritkán találkozunk, ezért nagyon örültem, hogy tőlem kérdezett. Azért kellett pár perc, mire leesett, hogy mire gondol. A rendes lányok csendben sírnak című előadásban a fő zenei motívum Boney M.-től a Rivers of Babylon. Ez a szám a darab egyik meghatározó jelenetéhez kapcsolódik, amikor Hilda elmeséli a vele történt borzalmakat. És igen, üzenem Márkónak, hogy nevettünk is a próbafolyamat során, sok üdítő pillanat volt, még ha ez furcsának is tűnik egy ilyen megrázó darabnál. A humor sok helyzeten átsegíti az embert, a mi esetünkben is szükség volt rá, hiszen nagyon megterhelő lelkileg minden nap újra és újra átereszteni magunkon ezeket a szövegeket. Azt hiszem, hogy csak akkor lehet eljuttatni a befogadó közeghez a három nő történetét, ha tényleg azt érezzük, hogy ezek velünk megtörténtek, de legalábbis megpróbáljuk elképzelni és abból megszólalni. Annak ellenére, hogy ez egy nyomasztó és súlyos anyag, nagyon jó élmény volt, és jó hangulatban teltek a próbák. Csodálatos volt együtt dolgozni Kiss Marival és Balázsovits Edittel.

Látszott a bemutatón is, hogy szimbiózisban léteztek a színpadon. Neked mennyire fontos ez az előadás?

Nagyon, de mindhármunknak fontos állomás, pedig eléggé különböző szakaszon vagyunk a pályánkon és az életünkben egyaránt. A szimbiózissal jól fogalmaztál, mert tényleg hihetetlenül együtt vagyunk. De ehhez kellett a rendező, Paczolay Béla, a dramaturg, Kovács Kriszta és az egész csapat, akiknek köszönhetően azt éreztem, hogy minden a helyén van. Jókor, jó helyen, jó emberek találkoztak és mindenkinek az ügye volt, hogy fontos dolog szülessen, ami megérinti az embereket. Mert kell ezekről beszélni. Van felelőssége is, hiszen megtörtént eseményekről szól, és ami nagyon ritka, hogy női szemszögből. Nem egy férfihoz képest szólalsz meg, hanem ahogy nőként te látod az eseményeket.

Az eredeti írást itt találja.

Légiós

Sikerült tartalommal megtöltenünk a játékunkat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek