Egyetemi Élet
2023-06-18

Amatőr színházi világtalálkozó a Csokonai Fórumban - június 19-25.

A DESzínház nagy fába vágta a fejszéjét, mikor vállalta a kitüntető partnerséget a Magyar Szín-Játékos Szövetség mellett egy ritkán látott léptékű színházi találkozó megszervezésére. Az AITA világszervezet fesztiválját tartja Debrecenben, a befogadó Csokonai Színház termeiben. Egyidejűleg megtartják a soron következő közgyűlést is, melynek helyszíne a Debreceni Egyetem Aulája lesz. Emeli a rendezvény fényét, hogy a X. Színházi Olimpia is felvette programjai közé ezt a debreceni eseményt.

Bemutatkoznak európai és számunkra egzotikus országok nemzeti szövetségeik által delegált amatőr társulatok, így gazdagítva egymás és a debreceni közönség színházas világképét. A fellépő 12 társulat a kísérletező kedvű amatőrök sokszínűségével állítják elénk olykor a legaktuálisabb világeseményekre is reflektálva víziójukat az emberről, színházról, életről.
 
Íme a képviselt országok teljes listája: Csehország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Georgia, Japán, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Sri-Lanka, Szingapúr és Szlovákia. Ezek az amatőr társulatok alapos válogatás után, előadásuk videó felvétele alapján kerültek be a magyarországi fesztivál programjába. A kínálat kielégíti az idegen nyelvek iránt érdeklődők várakozásait, mert több társulat saját nyelvén ad elő, esetleg a közvetítő nyelven, angolul.
 
De azok számára is nyújt érdekességet, akik a színházban nem elsősorban a nyelvi megfogalmazásra kíváncsiak, hanem a non-verbális megjelenítés erejére. Ilyen előadást hozott például a Sri-Lankát képviselő Kalam- center for cultural encounters, mely a Készült… / Made In… címet viseli. Ők így mutatják be előadásukat: „A háború alatt ez a stilizált színházi forma egyre népszerűbbé vált Srí Lanka északi és keleti régióiban. Az országra a háborús idők után erősen hatottak azok következményei: a gazdasági válság, a veszteségek és traumák, a hatalmi harcok és összeesküvések. Emiatt felütötte a fejét a vesztegetés és a korrupció.
A kialakult helyzet társadalmi különbségektől függetlenül szolidaritást ébresztett az emberek között. Ez az előadás is a fent említett valóságot tükrözi. A jelenlegi oktatási rendszer semmilyen módon nem járult hozzá a mostani nehézségek kezeléséhez. Az adósságteher viselése a hétköznapi embertömegekre marad. Végül még az ágyékkötőjük is odavész.” Minden előadás két időpontban kerül műsorra. Ők június 21-én 20:30-kor és június 22-én 18 órakor játszanak a Csokonai Fórum Latinovits termében.
 
 
Nehéz még egyet kiemelni a nyertes 12-ből, de a francia kultúra iránti vonzalmam és elkötelezettségem sugallatára mégis a Théâtre de la Ronde: Crach Zone (Baleseti helyszín) francia nyelvű előadásra hívom fel az érdeklődők figyelmét. A Sorgues-ban működő 1989-ben alapított színház vállalása, hogy évi egy produkcióval vonzza be a dél-francia vidéki közönséget.
 
Az itt bemutatásra kerülő produkció szerzője Jean Pierre Martinez, a sokoldalú és termékeny művész, aki száznál is több drámája mellett pályája elején rock zenekarban dobolt. Ő az egyik leggyakrabban játszott élő drámaíró a frankofón világban. Mivel meggyőződése, hogy a dráma elsősorban színházi előadás formájában él meg, biztosítani kell a szövegek elérhetőségét a lehető legszélesebb körben, ezért összes komédiájának teljes szövegét ingyenesen letölthetővé tette honlapján.
 
 
A Crach Zone egy három szereplős bohózat. Dom, Fred és Yan egy légi szerencsétlenség helyszínén találkoznak, hogy tisztelegjenek eltűnt testvérük előtt. Rögtön kérdéseket tesznek fel maguknak: ismerték őt egyáltalán? Miért nem jött el ide az édesanyjuk? És egyáltalán kik ők valójában? A bohózaton és mókás játékon alapuló abszurd szituációk garantálják az önfeledt mulatást. A 65 perces előadásra június 20-án 18 órakor és június 21-én 20:30-kor kerül sor a Csokonai Fórum Kóti Árpád Stúdió Színházában.
 
A rendezvényre szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt, az előadások ingyenesek. További információk: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088569077090
 
ixvokul, DESzínház

Petőfi Zenei Díj

Taroltak a magyar filmek a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek