Egyetemi Élet
2022-07-08

Díjat kapott az Egyetemi Élet

Idén is átadták a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázatának díjait, a Debreceni Egyetem lapja második helyen végzett. A 2021-es megjelenések alapján a Pécsi Tudományegyetem Confabula című lapja után az Egyetemi Élet a második legjobb diáklapja.

A tavalyi év volt az első, hogy mind a 11 Egyetemi Élet lapszám online jelent meg a pandémia miatt. A témákból nem fogytak ki az újságírók, hónapról hónapra színvonalas és változatos témájú cikkeket tartalmazó lapszámokat olvashattunk. A díjazott diáklap kilenc rovatban kínál olvasnivalót: a Hírek, Háttér, Zoom, Zöldebbítő, Szép-szelet, Nézőpont, DE-ficit, Sport és a Cucu.
 
A híreket tartalmazó rovatot a hirek.unideb.hu oldalról válogatott, a Debreceni Egyetemhez kapcsolódó hírek töltik meg. Ebben a rovatban olvashattunk többek között a modellváltásról, az épülő biotechnológiai pilot kutatólaboratóriumról, elismert pedagógusokról, hallgatókról, dolgozókról, pályázatokról és a felvételiről. A szakmai napok, a kutatók éjszakája és az online DExpo rövid összefoglalóját is megtalálhattuk ebben a rovatban.
 
 
A Háttér című blokkban a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (DEHDK Sajtóiroda) és a DE Sajtóiroda írásai találhatók. A tavalyi évben visszatérő téma volt a modellváltás. A februári és márciusi számban információt kaptunk az új működési formáról, míg a második áprilisi számban Bács Zoltán kancellár A nap vendége című műsorban tett nyilatkozatának összefoglalója kapott helyet. Az októberiben a modellváltáshoz kapcsolódó béremelésről és az oltóanyaggyárról is esett szó, novemberben pedig az új bérstratégia elfogadásáról olvashattunk. Mindez bizonyítja, hogy az Egyetemi Élet kommunikációs csatornát teremt az egyetem és a hallgatói, tanárai között, fontos és hiteles tájékozódási pontot jelent.
 
A Zoom rovatban mindig felfedezhetünk egy-egy debreceni utcát. Pontosabban nem mi, hanem Löki Viktor, aki több éve járja Debrecen utcáit, hogy mindegyikről fotót készíthessen. Ezeket a fotóit hónapról hónapra megosztja az Egyetemi Élet olvasóival. A Fedezd fel Debrecent cikksorozat szerzői Erdei Nóra, a bölcsészből lett idegenvezető és Löki Viktor, hobbifotós, biológus. Találunk itt még interjúkat is, Vona Lilla Kozák Lucát kérdezte 2020-ban elért sikereiről és jövőbeli terveiről.
Az interjúalany 2020-ban a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója elismerést kapott.
 
 
Az első áprilisi számban Juhász Tibor Bakó Csabával, az FM90 Campus Rádió ügyvezetőjével beszélgetett, aki többek között arról is mesélt, hogyan élte meg a rádiónál töltött 20 évet, és a rádióhallgatói szokások változásairól is szó esett. A következő áprilisi számban találhatunk egy újabb interjút a DEAC jégkorongcsapatának edzőivel, David Musiallal és Kecskeméti Áronnal. A novemberi számban a Learning Center átadójáról tudósítottak, decemberben pedig egy Végh Veronika-interjú kapott helyet ebben a rovatban. A kiemelt cikkekből jól látható a rovat tematikus sokszínűsége.
 
A Zöldebbítő című rovatot a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága gondozza. Megtaláljuk a Bizottság aktuális híreit, tudósításokat különböző környezetvédő akciókról. A tavaly februári számban például Fekete Rita ajánl filmet, de olvashatunk gilisztakomposzt készítéséről, a házi készítésű krémes dezodorról is 2021-ben. Megemlékeztek a Föld órájáról, és olyan további kezdeményezésről, amelyek által még inkább odafigyelhetünk környezetünk védelmére.
 
A Szép-szelet az Egyetemi Élet szépirodalmi rovata. A tavalyi évben a műfordítás dominált, visszatérő fordító volt Almássy Lehel, aki Leonard Cohen-, Rodrigo Amarte-, Tom Waits- versfordításokat, valamint Mary Shelley Frankensteinjének egy részletének fordítását közölte. 2021-ben Petneki-Szablyár Vilmos, Hargitay-Fadgyas Illyés több fordítása is helyet kapott, valamint az áprilisi számban Várnagy Rebeka saját verse jelent meg. A rovatot Cseresznye Gábor szerkeszti.
 
A Nézőpont az Egyetemhez kapcsolódó DESZínház tagjainak, valamint Szociológia és Társadalompolitika Doktori Program hallgatóinak rovata. A PhD hallgatók a modern családokról, az online oktatásról, társkeresési szokásokról, párválasztásról és családalapításról, valamint a boldogság kutatásáról is publikáltak rövidebb cikkeket.
 
A tavaly februári számban találhatunk filmajánlót, híreket kapunk a DESZínház csapatának fellépéseiről és előadásairól, és ebben a rovatban kapott helyet a KULTopik rendezvénysorozat programjáról írt tudósítás is. A decemberi számban Gorcsev Iván írt az Ivan and the Parazol legfrissebb, Budai pop című lemezéről.
 
Az egyetemi lap közgazdász rovata a DE-ficit, amelyet a DEx-Műhely közgazdász egyesület tölt fel tartalommal. Az itt publikált cikkek nemcsak közgazdászoknak szól, sőt! Az áprilisi számban közgazdaságtani kifejezések magyarázatát találjuk, amelyeket a szerző, Bezzeg Hanna szerint mindenkinek érdemes tudni. „Válogatás a "lehangoló tudomány" leghíresebb, legfurcsább vagy éppen legszórakoztatóbb elméletei közül.” – fogalmaz a szerző. A májusi számban a halmozás pszichológiájáról olvashatunk egy érdekes cikket, a novemberiben pedig a tudatos vásárlásról, vagyis arról, hogyan hatnak ránk a kassza közelében kihelyezett csokoládék, egyéb apróságok.
 
 
A Sport rovatban interjúk és tudósítások kaptak helyet. A korábbi évekhez hasonlóan a DEAC csapatainak versenyeiről, eredményeiről számolnak be a cikkek szerzői. A 2020/2021-es tanévben egy sportszakmai együttműködés is indult, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézete és hallgatói részt vehetnek a Socca Hungary megyei és országos sportszervezési feladataiban. A május számban olvasható egy interjú Gyarmati Ottóval, aki a DEAC Gladiators csapatának vezetőedzőjeként arról mesélt, hogyan hatott az edzésekre, a versenyekre és a csapat összetételére a koronavírus járvány. A kényszerpihenő után azonban sorra nyerték a mérkőzéseket. A sportolók életét nem könnyítette meg a járványidőszak, ez visszatérő téma is ebben a rovatban.
 
Érdemes tehát belelapozni a Debreceni Egyetem online lapszámaiba (is), ahol végigkövethetünk sikereket, felújításokat, hiteles forrásokból tájékozódhatunk, ha az egyetemmel kapcsolatos kérdéseinkre keressük a válaszokat. Az interjúk által megismerhetjük az egyetem tehetséges hallgatóit, oktatóit, valamint ajánlókat is kapunk a kikapcsolódáshoz. Ahogy a tavalyi év lapszámai is bizonyítják, nemcsak az Egyetemünkre, hanem az Egyetemi Életre is büszkék lehetünk.
 
Papp Gréta

A sikerek gyökere – Kossuth Gimnázium

48-szoros magyar válogatott játékost szerződtetett a DEAC női futsalcsapata

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek