Egyetemi Élet
2022-06-07

Fedezd fel Debrecen utcáit!

A Kölcsey. Míg a fiatalok számára ez a szó egyet jelen a Hunyadi és Bethlen utcák sarkán álló modern konferenciaközponttal, az idősebbek számára valószínűleg hamarabb ugrik be a mai központ helyén 2003-ig állt Kölcsey Ferenc Megyei és Városi Művelődési Központ és Ifjúsági Ház, ami 1978-tól 25 éven keresztül volt Debrecen ikonikus közösségi és kulturális intézménye.

Sétánk a Debreceni Református Kollégium egyik leghíresebb diákja, Kölcsey Ferenc nevét viselő épület nyomába ered. Ha a Kölcsey Központot és környékét szemünk elé idézzük, kevesen gondolnák, hogy a Darabos és Mester utcák hatalmas paneltömbjei és a konferenciaközpont modern épületkomplexumának környéke mennyi helytörténeti érdekességet rejt. Pedig, ha kicsit utánanézünk, Debrecen egyik izgalmas városrésze tárul fel előttünk.
 
Az egyik oldalról panelsorral, a másik oldalról régi cívisházakkal szegélyezett Darabos utcához többek között Ady Endre és Csokonai Vitéz Mihály kötődik. Előbbi itt lakott albérletben kollégiumi diákévei alatt, utóbbi pedig a Darabos és Hunyadi utcák sarkán ma is álló épületben hunyt el. A Hotel Lycium és a Református Kollégium között húzódó Füvészkert utcában pedig a már említett Kölcsey Ferenc élt a 18. század végén, a 19. század elején, de itt állt Szabó Magda egyik gyerekkori otthona is, ami elmondása szerint élete legboldogabb helyszíne volt.
 
 
A Kölcsey-ház 1973-ig állt, akkor a debreceni tanács városrendezési terveire hivatkozva lebontották, pedig olyan neves személyek tiltakoztak a bontás ellen, mint Szabó Magda és Illyés Gyula. Szabó Magda Füvészkert utca 18. szám alatti családi háza szintén az átépítések áldozatává vált, melynek eredményeként nemcsak a régi épületek tűntek el a helyükről, hanem 1978-ban felépült a Kölcsey Művelődési Központ, vele együtt pedig az egykori Kölcsey-ház helyén egy hatalmas Lenin-szobor (ennek helyén ma egy virágóra áll ma).
 
A régi Debrecen egy szeletének eltűnésével azonban egy olyan modern komplexum épült fel 1978-ban, ami pezsgő kulturális és közösségi életével generációk számára biztosított tartalmas kikapcsolódási lehetőséget évtizedeken keresztül. Az épület a város neves építésze, Mikolás Tibor tervei szerint készült.
 
 
A névadó költő, Kölcsey szobra, ami ma a Péterfia utcán található, akkor még a Bethlen utcai lépcsőn állt. A komplexum rendelkezett számos közösségi, rendezvény- és próbateremmel, ahol a csillagászoktól a néptáncosokon át a rockzenekarokig számos helyi közösség próbált és lépett fel.
Itt működött egykor a Vojtina Bábszínház és a Művész Mozi is, színháztermében pedig a színházi előadások és koncertek mellett többek között a fiatal Friderikusz Sándor tartott népszerű talk show-kat. Az épület hatalmas parkolójában zajlott hosszú éveken át a virágkarneváli sörfesztivál, a Debreceni Jazznapok és az adventi vásár.
 
A pezsgő közösségi és kulturális élet ellenére a városvezetés 25 év után mégis úgy döntött, hogy az épületet lebontja. Helyén 2005-ben nyitott meg a ma is álló épületkomplexum, ami helyet ad az ország legnagyobb vidéki konferenciaközpontjának, egy négycsillagos üzleti és konferenciaszállodának, valamint Kelet-Közép-Európa egyik legjobb adottságokkal bíró, legnagyobb egybefüggő kiállítóterével rendelkező modern és kortárs művészeti központnak.
 
 
A 2005-ös alapítással új közterület is született a Református Kollégium, a Déri Múzeum és a Kölcsey Központ által közrefogott területen, mely Baltazár Dezső református püspök nevét viseli.
 
A Kölcsey Központ a mellett, hogy népszerű konferenciahelyszín, rendszeresen otthont ad különféle kulturális eseményeknek is. Falai között a népszerű helyi és hazai művészek mellett olyan világsztárok léptek már fel, mint Jan Garbarek, Chick Corea, John Malkovich vagy Cesaria Evora. A szomszédos MODEM-ben pedig, ami nyitása óta Debrecen és a régió képzőművészeti életének központjává vált, egész évben izgalmas képzőművészeti kiállítások várják a kultúra kedvelőit.
 
Erdei Nóra, fotó: Löki Viktor
 
Archív képek: fortepan.hu, KÉPSZÁM 192610: Magyarország, Debrecen a Kölcsey Művelődési Központ a Perényi utca felől 1981-ben. ADOMÁNYOZÓ: Kriss Géza

Ljasuk Dimitry

Tengerentúli operakaland

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek