Debrecen
2021-10-19

Fegyházbüntetésre ítélték a visszaeső vádlottakat

A Debreceni Járásbíróság 2021. október 15-én megtartott tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik Debrecen több pontján is megkíséreltek bűncselekményeket elkövetni.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint az elsőrendű vádlott társával közösen 2019-ben betértek egy debreceni dohányboltba. Mindketten ittas állapotban voltak. Elterelték az eladó figyelmét, majd több italt és dohányterméket eltulajdonítottak, majd többször visszamentek az üzletbe, ekkor készpénzt is magukhoz vettek. 

Pár nappal később, Debrecenben, a Petőfi téri vasútállomáson megláttak egy egyedül dohányzó nőt. A két vádlott egy szál cigarettát kért. A sértett elmondta, hogy szívesen adna, de neki is csak egy szál maradt. A 26 éves nő ekkor ideges lett és dühében megütötte a sértettet, aki ekkor gyorsan odament a közelben lévő rendőrautóhoz és segítséget kért a járőröktől.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a járásbíróság bizonyítottnak látta az ügyészség harmadik vádpontját is. A két vádlott szintén Debrecenben, a Piac utcán cigarettát kért három férfitól, de nem kaptak, mire egyikük a zsebéből elővett egy rugóskést, amit kinyitott és a sértett mellkasa felé fordította és fenyegetően lépett fel. 

A sértett védekezni próbált, az elsőrendű vádlott elővett a zsebéből egy paprika sprayt és azt odatartotta a férfihoz. A fenyegetés hatására a sértett és két barátja megijedt, majd a vádlott a paprika sprayt eltette, azután hátrálni kezdett, de közben a késsel folyamatosan hadonászott, majd mindketten elmentek a helyszínről.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletében és társtettesként elkövetett lopás vétség kísérletében, ezen felül a másodrendű vádlottat súlyos testi sértés bűntett kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért elsőrendű vádlottat 8 év, míg társát 6 év fegyházbüntetésre ítélte, továbbá eltiltotta őket 8, illetve 6 évre a közügyek gyakorlásától.

Dr. Burai Judit bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a másodrendű vádlott esetében a többszörös halmazatot, valamint azt, hogy felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el a bűncselekményeket. Az elsőrendű vádlott esetében azt, hogy többszörös visszaeső és azon túl is büntetett, más büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményeket és a társtettesi elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a bűncselekmények kísérleti szakban maradtak.

A bíróság ítélete nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, azonban a vádlottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen. Az ügy másodfokú jogerős befejezésig a bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta.

Idegenben javíthat a Topics-csapat

Zöld Börze

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek