Blog
2023-04-02

Lég- és lélektisztító növények a szobában

Kislevelű vagy csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

Az eperfafélék családjába tartozik. Dél-ázsiai országokban nagyobb fákra kúszónövényként tekerednek, ahol a gazdanövényt fojtogatni kezdik, és egészen sokáig még támasztékként használja azt. Hazájában nagyméretű, csüngő koronájú fa. Otthonunkban akár 1,5-2 méter magasra is megnőhetnek.

Tápanyagigényes növény, eleinte ajánlott a gyakori átültetés. Tavasztól őszig a rendszeres, télen mérsékelt öntözése szükséges. Érdemes lágy és nagyjából szobahőmérsékletű vízzel öntözni. A kezdeti időszakban kevesebb fénnyel is beéri, de később mindenképpen kapjon jó megvilágítású helyet, kerüljük azonban a tűző napfényt! A magas páratartalmat meghálálja. A szobahőmérséklet a legoptimálisabb számára, de ne csökkenjen 18 Celsius alá! A tarka levelű fajták érzékenyebbek a hidegre és jobban igénylik a fényt, a meleget. A ‘Bushy King’ bokros, tömött megjelenésével a legnépszerűbb fajták közé tartozik. A ‘Golden King’ sokkal lazább ágrendszerű, levélszélén meghatározó a fehér szín. A ‘Rianne’ bonsaihoz hasonló küllemű, levelei zöldek. A ‘Starlight’ talán a legnépszerűbb fajta, laza ágrendszerű, levelében sok a fehér.

A kislevelű fikusz a formaldehid és a xilol szűrésében lehet segítségünkre. Előbbivel kozmetikai kendők, papírtörlők, szalvéták, forgácslapok, rétegelt lemezek vagy szintetikusan előállított szövetek esetében találkozhatunk. Utóbbi nyomtatott anyagok vagy bőripari termékek összetevői között is megtalálható, de a dohányfüsttel is bekerülhet szobánk levegőjébe.

futureofdebrecen.hu

Pajor Tamás

Keresztes Ildikó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek