Blog
2022-05-08

Mezőlátta szomjoltó

Április közepétől robbanásszerűen kis sárga labdacsok örvendeztetik szemünket lépten-nyomon. Az üde látványt nyújtó pongyolapitypang (Taraxacum officinale) – más, ismert nevén gyermekláncfű vagy kutyatej – az egyik legsokoldalúbb vadvirágunk.

Ehető gyógynövény, C-vitaminban bővelkedő levelével például salátánkat gazdagíthatjuk. Gyökere teaként fogyasztva az epe, a máj és a vesék működésére jótékony hatású. Virágát sokféle módon felhasználhatjuk: készíthetünk belőle lekvárt, szirupot, szörpöt, de főzeléket, vagy akár bort is. Lássuk most, miként nyerhető belőle egy rendkívül egyszerű frissítő!

Pitypang limonádé

Hozzávalók:

  • 2 marék pitypangvirág
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 3 liter víz
  • édesítő ízlés szerint

Gyűjtsünk 2 marék zsenge pitypangvirágot forgalomtól, szennyeződéstől mentes helyről. A virágok sárga szirmait csipkedjük le. A zöld részeket ezúttal ne használjuk, mert kesernyés ízt kölcsönözhet üdítőnknek! Forrázzuk le a virágszirmokat körülbelül 3 dl vízzel és hagyjuk állni legalább két órán keresztül a forrázatot. Ezután szűrjük le, nyomkodjuk ki. Facsarjuk ki a citrusok levét, adjuk hozzá a pitypang-forrázatot és a maradék vizet. Édesíthetjük ízlés szerint cukorral, mézzel, de önmagában is igen ízletes. Langyosan és hűtve is fogyasztható.

Virágpor-allergia esetén NE, vagy csak mértékkel fogyasszunk ehető virágokat!

Forrás: futureofdebrecen.hu

Madarak

Megmaradt az egymilliárd

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek