Blog
2022-10-01

Tudtad, hogy a fák boldogabbá tehetnek?

Természetesen az nem újdonság, hogy mennyire sok előnye van annak, ha sok időt töltünk a szabadban.

Azon túl, hogy hozzájárul az egészségünkhöz, javítja a kreativitást és egyszerűen csak egy szuper program akár egyedül, barátokkal, családdal, vagy a kutyusunkkal, ennél sokkal különlegesebb dolog rejlik a fák között eltöltött időben.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a természetnek való kitettség egyik legnagyobb előnye a stressz csökkentése. Minél több időt töltünk a természetben, annál jobban csökkenteni tudjuk szorongásunkat. Sőt, hogy tovább menjünk: az is bizonyított tény, hogy minél zöldebb egy környék, annál boldogabbak az ott lakó emberek, függetlenül attól, hogy mennyit keresnek, házasok-e vagy sem, mennyire egészségesek, vagy hogy mennyire szép az otthonuk. A fák és más zöldellő növények a boldogságra gyakorolt hatásuk tekintetében a nagy életeseményekkel, például a házassággal egyenrangúak. 

Biztosan észrevettétek már, hogy egy kiadós erdei séta után csökken a stresszérzet, pozitívabban látjuk a világot. Ennek az az oka, hogy a fák fintocidoknak nevezett vegyi anyagokat bocsátanak ki magukból. Kutatások kimutatták, hogy amikor ezeket belélegezzük, az elképesztő hatásokkal járhat: csökkenti a vérnyomást, csökkenti a szorongás szintjét és növeli a fájdalomküszöböt is, sőt, egyes kutatások azt bizonyítják, hogy még a rákellenes fehérjék szintjét is növelhetik.

Az urbanizáció potenciális veszélyt jelent a mentális egészségre és a jólétre, ezért a városoknak prioritásként kell kezelniük a zöldterületek gyarapítását. Ha teheted, tölts minél több időt te is a szabadban, ha ez csak egy 10 perces sétát jelent, akkor is! Naponta akár 10 perc séta is hatalmas változást hozhat az ember életébe. De nem is kell messzire menni ahhoz, hogy te is élvezhesd a fák csodálatos erejét. Ültess egy fát, akár a saját kertedben, vagy vegyél részt közös faültetési programokon, és hamarosan te is láthatod majd számos előnyét annak, ha kicsit több időt kezdesz eltölteni a szabadban! 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Kövér: a kormány célja, hogy megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek