Egyetem Tér
2024-04-19

A kritikus gondolkodás a sikeres jövő egyik kulcsa

Dupla rendezvénnyel jelentkezett a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézete (MÜZLI). A Learning Centerben tartott Pódiumon a Gartner magyarországi és bulgáriai képviseletének vezetője, Papp László osztotta meg gondolatait a kor technológiai kihívásait illetően, az Alumni Party-n pedig a MÜZLI mesteroktatói vezetői tapasztalataikról, karrierváltásról beszélgettek a hallgatókkal.

Papp László a pódiumbeszélgetésen elmondta: célja, hogy inspirálja a közönséget. 

- Tevékeny cselekvésre próbálom ösztönözni a hallgatóságot, arra, hogy kipróbáljanak valami újat vagy más szemszögből kezdjenek el vizsgálni dolgokat. Rávilágítani, miért érdemes számukra nyitott szemmel járni és nem félni a gyorsan változó világtól – fogalmazott a Debreceni Egyetem egykori hallgatója, aki nem gondolja, hogy nehezebb lenne a mai fiataloknak, mint a korábbi nemzedékeknek, csak más. Más kihívásokkal kell szembenézniük, mint anno. 

A Pódium fókuszában a fiatalok és az őket körülvevő, folyamatosan változó technológiai, digitális világ állt. Papp Lászlóval, az i-Tango Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójával, a Gartner magyarországi és bulgáriai képviseletének vezetőjével Ferik Attila, az ArisGlobal leköszönő európai mérnöki és termékszállítási senior igazgatója, MÜZLI-mesteroktató beszélgetett. 

Megvitatták, milyen fejlődésen ment keresztül a technológia az elmúlt években, külön kitérve a mesterséges intelligenciára, az űriparra. Papp László úgy látja: az emberek azt gondolják, hogy az AI mindenre jó. Holott a jövő inkább az, hogy az ember együtt fog dolgozni a mesterséges intelligenciával, ami által sokkal produktívabb lesz, tehát a nyílt, kiterjesztett intelligencia az igazi AI.

Szóba került a home office és a munkahelyen történő feladatellátás, hogy milyen előnyökkel avagy hátrányokkal jár az egyik, a másik. Az online biztonság, az adatvédelem kérdése is megkerülhetetlen volt. A meghívott előadó leszögezte: egy „szimulációban” élünk, amit saját magunk számára hoztunk létre, az AI csak további réteget ad hozzá. Természetesen felmerült, miként lehetne hatékonyan felkészíteni a fiatalokat az új technológiák használatára, Papp László a kritikus gondolkodás szükségességére hívta fel a figyelmet. 

A szakemberek szerint az egész digitális ökoszisztéma eszköz számunkra. Arra kell törekednünk, hogy a modern technológiák jobbá tegyék az életünket. Az egyetemen pedig megtanulhatjuk annak a módját, hogy biztonságosan és hatékonyan használjuk a különböző technológiákat. 

A MÜZLI vezetője, a GE Vernova Steam Power I Nuclear New Build globális stratégiai és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője és üzletfejlesztési vezetője, Ascsillán Endre felidézte, hogy annak idején, mikor még ők voltak egyetemisták, milyen inspiráló volt számukra, ha egy-egy nagy cég vezetője mesélt nekik személyesen a munkájukról, a feladataikról, az élet dolgairól.

- Azt gondoljuk, akkor csináljuk jól a dolgunkat, ha minél közelebb tudjuk vinni a hallgatókhoz a mindennapi élet kihívásait, elmondjuk, gyakorlatilag mi történik azokban a munkakörökben, amiket mi ellátunk. Számukra sincs már olyan messze, hogy az úgynevezett nagybetűs életbe lépjenek. Nem kérdőjelezzük meg a teoretikus oktatás fontosságát, ugyanakkor a gyakorlati tapasztalatok megosztása remek kiegészítője tud lenni annak. Azon vagyunk, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a kritikus gondolkodásmódra, mert a saját karrierjük során is elengedhetetlen lesz ez az aspektus – szögezte le Ascsillán Endre. 

 

A MÜZLI mesteroktatói közül többen karriert váltottak az elmúlt időszakban, döntéseik hátteréről az Alumni Party-n hallhattak az érdeklődők. Ascsillán Endre és Ferik Attila mellett Lencsés Gergő, a GE korábbi globális ellátási lánc-vezetője, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. volt technológiai és innovációs igazgatója, Dezső Attila, a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda alapító jogásza, valamint Ino Mirkovic hegedűművész, az UNESCO nagykövete válaszolt a kérdésekre.

A kötetlen hangvételű, interaktív diskurzuson a kiindulási pont szerint manapság sokkal több lehetőség van a világban, mint régen. Izgalmas a jövő kérdése, középpontban az emberrel, hogy miként reagál a világ változásaira, milyen motivációi vannak, mik a félelmei. 

Egyetértés volt abban, hogy ha meghozunk egy döntést, azt ne bánjuk meg. Menjünk végig az úton. Mindig kell egy cél és egy jól felépített koncepció. Egy nemzetközi vállalatnál való karrierépítés nehézségei is szóba kerültek, köztük a nyelvi akadályok. A világ más tájairól is hoztak példát, hogy miként működnek a folyamatok például Amerikában, Svájcban vagy Szingapúrban. Egyebek mellett a duális képzésre is kitértek, illetve arra, hogy meg kell ragadni a lehetőséget. A beszélgetés rávilágított, milyen generációs eltérések lehetnek például az oktatás kérdésében. A nemzetközi és globális rálátással rendelkező mesteroktatók kiemelték, mennyire egyedülálló helyzetben van a Debreceni Egyetem és a város, amelynek potenciálját a külföldi hallgatók hatékonyabb és intenzívebb integrálásával növelhetnék a cégek.

 


Sajtóközpont - KSzD

És robbant a Kolitér…

Jövőbe mutató partnerség

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek