MegMinden
2024-03-01

Jetpack verseny

(hvg.hu)

Megrendezték a világ első jetpackes versenyét Dubajban

Sugárhajtású ruhákban, elképesztő sebességgel siklottak a víz fölött a versenyzők felhőkarcolókkal a hátuk mögött az Egyesült Arab Emírségekben a világ első jetpack versenyén – írja a Tech Xplore.

A futamokon a pilóták 1500 lóerős sugárhajtású ruhákat viseltek, amelyek erősebbek, mint a legtöbb luxus sportautó, és ugyanazt az üzemanyagot használják, mint az Airbus A380-as és a Boeing 777-es repülőgépei.

A versenyzők Dubaj kikötőjében startoltak el egy kifutópályáról és különleges ruháikkal a víz fölé emelkedtek. A feladatuk abból állt, hogy a csatornán elhelyezett akadályokat kerülgetve elsőként érjenek a célba. A szervezők elmondták, azért választottak víz fölötti helyszínt, hogy a pilóták nagyobb sebességgel repülhessenek és eközben biztonságban is legyenek.

Az óvatosság nem alaptalan, 2020-ban Vincent Reffet, Dubaj egyik jetmenje egy edzés közbeni balesetben életét vesztette. A szerdai versenyen is történt egy baleset, Ahmed al-Shehhi emirátusi pilóta vízbe zuhant, őt a technikusok sértetlenül húzták ki a vízből.

A versenyt Issa Kalfon nyerte az Egyesül Királyság színeiben. Kalfon elismerte, hogy ideges volt a repülések előtt, de biztonságosnak és könnyen kezelhetőnek minősítette a sugárhajtású ruhát.

Dubaj egyéb monumentális projektjei mellett a repülés terén is az elsőségre törekszik. Itt található a világ legforgalmasabb repülőtere, és a város évek óta fontolgatja a repülőtaxik használatát is.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Ismét a pályán

Vízhiány lesz Debrecen-Nagymacson

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek