MegMinden
2022-10-07

Szólj be

(kotoszo.blog.hu)

Lehet egy pap is influenszer?

A szóvivő, a pap meg a lelkész elmegy a kocsmába… – akár egy vicc is kezdődhetne így, pedig ez a valóság. Pont így történt hétfőn a budapesti Grundon, ahol a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat alkalmán egy szóvivő, egy katolikus pap, egy evangélikus és egy református lelkész járták körbe az influenszerség kérdését, kitérve arra is, mennyiben lehetnek influenszerek a szószéken szolgálatot végzők.

Sztárok, celebek, influenszerek – hangzott el a Szólj be a papnak! hétfői alkalmán a másokra hatással lévő, ismert embereket jelölő kifejezés evolúciója, melyről a Grund nevű szórakozóhelyen beszélgetett Huszti Zoltán albertfalvi katolikus pap, festő, Kovács Viktor evangélikus lelkész – akinek szolgálatát képezi az is, hogy az Evlelkész YouTube- és podcastcsatornát viszi –, Csűrös András gyömrői református lelkész, egyháztörténész, kétgyermekes apa – aki általános iskolában Super Mario-versenyt nyert – és Győrfi Pál mentőszóvivő, aki Maradj otthon! emberként is elhíresült az utóbbi években.

Alig telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk az influenszer szóval vagy valamelyik influenszer által előállított tartalommal, a kifejezés mégis olyan, meghatározásában képlékeny fogalmat takar, amelyet nem egyszerű megragadni.

Influenszer vagy példakép? Kik azok, akik ma meghatározzák gondolkodásunkat? – dobta be a nyitókérdést az est moderátora, Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője. Győrfi Pál szerint maga a kifejezés azért lett ennyire ismert a magyar köztudatban, mert marketingfogalomként, üzleti köntösben jelenik meg. Az ember társas lény, s mint ilyen identitásának velejárója, hogy akarva vagy akaratlanul hatással van a másik emberre: befolyásoljuk egymás véleményét, viselkedését, tehát akár akarjuk, akár nem, mindenki influenszer valamilyen szinten – járult hozzá a szó jelentésének kibontásához a szóvivő, majd kérdésekkel vitte tovább a témát: Ki az értékes influenszer? Aki a lehető legtöbb emberre hatással van? Vagy csak egy emberre, de az ő életét jó irányba változtatja, közelíti Istenhez, összeköti vele? Részben válaszolva is saját kérdésére rámutatott: attól, hogy valakinek sok követője van, nem biztos, hogy a jó oldalon hat a világ működésére, amiből következik, hogy messze nem azonos a példakép és az influenszer kifejezések tartalma.

Influenszer vs. példakép

A beszélgetés során felmerült az a magától értetődő párhuzam is, hogy a lelkészek, papok a maguk szolgálata szerint (hiszen sok emberre lehetnek hatással) akaratlanul is egyfajta influenszerszerepbe kerülnek. Ezzel összefüggésben – egy kollégáját idézve – Csűrös András az olimpikonokhoz hasonlította a lelkészeket: „Amikor például Egerszegi Krisztina úszott, akkor helyettem is úszott, helyettem is megnyerte a versenyt, és a hívek hasonlóan tekintenek a lelkészekre, papokra, miszerint mi elvagyunk itt a kis bűneinkkel, a lelkésznek pedig az a dolga, hogy »ússzon« helyettünk is. Ez az elvárás részben jogos is, hiszen ha látják, hogy normális életet élsz, attól ők is megnyugszanak” – bontotta ki gondolatait a református lelkipásztor, amire katolikus kollégája, Huszti Zoltán rövid ellenvetéssel élve úgy reagált, hogy mindenki a saját bőrét viszi a vásárra.

A definíciók a nünükéim – kezdte gondolatmenetét Kovács Viktor, ennek megfelelően az influenszer szót a „hatással lenni” tartalommal azonosította, felhívva a figyelmet, hogy annak nincs előjele, hiszen az influenszer módszer, illetve „hordozó ember”, aki jót vagy rosszat hordoz, közvetít. Az influenszer egyetlen célja, hogy hatni akar másokra.

Az eredeti írást itt találja.

Elkábította áldozatait, majd elvette a pénzüket

Bűnbandák

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek