MegMinden
2021-10-12

Ökológiai katasztrófa

(origo.hu)

Milliókat fenyeget a szomjúság a rémisztő szellemhajó miatt

A brutális ökológiai katasztrófa mellett 8 millió ember ivóvíz-ellátását is fenyegeti, ha heteken belül nem oldják meg a 2017 óta a Vörös-tengeren Jemen partjaihoz közel rothadó, szellemhajóvá vált olajtanker, az FSO Safer jelentette problémát. A fejleményekkel a The Guardian jelentkezett.

A legújabb hírek szerint a 2017 óta a Vörös-tengeren katasztrofális műszaki állapotban lévő FSO Safer nevű tartályhajóból kiömlött olaj szennyezésének hatása a vártnál sokkal szélesebb körű lehet:

 8 MILLIÓ EMBER VESZÍTHETI EL AZ IVÓVÍZHEZ VALÓ HOZZÁFÉRÉST, TOVÁBBÁ JEMEN VÖRÖS-TENGERI HALÁSZÁLLOMÁNYA HÁROM HÉTEN BELÜL MEGSEMMISÜLHET. 

Ha nem sikerül mihamarabb megoldást találni a hajó jelentette kihívásra, a szivárgó olaj a jemeni vizeken jóval túlra is átterjedhet, környezeti pusztítást okozhat Szaúd-Arábiában, Eritreában és Dzsibutiban is – derült ki a legújabb vizsgálatokból.

A Guardianhez érkezett információk szerint már tárgyalások folynak az FSO Safer fedélzetén maradt, becslések szerint 1,1 millió hordónyi nyersolaj kirakodásáról.

 RÉMISZTŐ TÉNY, HOGY A HAJÓN NÉGYSZER ANNYI OLAJAT TÁROLNAK, MINT AMENNYI 1989-BEN AZ EXXON VALDEZ RAKTÁRÁBAN VOLT ÉS ANNAK KIÖMLÉSE AZ AKKORI IDŐK LEGNAGYOBB SZERENCSÉTLENSÉGÉT OKOZTA.

 A huszi lázadók, az ENSZ által elismert jemeni kormány és az ENSZ közötti háromoldalú tárgyalások eddig még nem jártak sikerrel, annak ellenére, hogy illetékesek többször figyelmeztettek arra - többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában is -, hogy milyen következményekkel járhat, ha a tanker felrobban. Az ENSZ tisztviselői nem kaptak garanciát a huszik névleges ellenőrzése alatt álló hajó karbantartására, amelyre jelenleg mindössze hétfős legénység vigyáz.

Az eredeti írást itt találja.

Sportkupé

Balogh Boglárka

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek