MegMinden
2024-01-17

Lottó

(hajdupress.hu)

És még mindig töretlenül ikszelünk .

És még mindig töretlenül ikszelünk – ma van a magyar lottó hatvanhetedik születésnapja

A lottóról mindig az jut eszembe, hogy bár a statisztikát, valószínűségszámítást soha nem szerettem tanulni, a lottó miatt egész fiatal gyerekként érti az ember az utóbbi fogalom lényegét. Sokat is használjuk a ”vajon mennyi esélye van” kifejezést, ahol gyakran az a befejező rész, hogy ”annyi, mint a lottóötösnek”. Más is eszembe jut a lottóról, ez már kamaszkori történet vagy inkább hülyegyerek-kori, amikor ötven-ötveneztünk egyszer. Mármint nem én, de ott ültem az autóban, így részese voltam annak, amikor valaki tesztoszteron-túltengéses állapotban azt mondta a kormányt fogva, hogy ötven-ötven és nagy gázzal áthajtott egy STOP táblával ellátott kereszteződésen. Utólag értettük meg, hogy arra utalt, hogy 50% százalék esélye van a csattantásnak és 50%, hogy semmi nem fog történni. Ez természetesen tudományos értelemben nem igaz, hiszen ha ismertük volna az adott kereszteződés forgalmi adatait, ki lehetett volna számolni, hogy melyik végződésnek van nagyobb esélye, szóval szinte biztos, hogy nem pontosan ugyanannyi. De kicsit a lottó is ilyen, hiszen vagy nyerek vagy nem. Az is ötven-ötven. Közben meg mégsem.

Ahelyett, hogy most feldolgoznám a magyarországi lottó történetének számomra kissé unalmas múltját, inkább egyből oda ugrok, hogy minek is van ma a hatvanhetedik évfordulója. 1957-ben ezen a napon bízta meg Kossa István (1904-1965) pénzügyminiszter (aki előtte más miniszteri pozíciókat is kipróbált) az Országos Takarékpénztárat a magyar lottó megszervezésével, ami az állami bevételek növelése és a lakosság hangulatának javítása érdekében lett bevezetve és azon év márciusában már el is indult.

Az első nagy nyeremény nem is váratott magára sokat, ugyanis áprilisban a 66 éves budapesti özvegy Ring Sándorné több, mint kétmillió szelvényt maga mögé utasítva minden számot jól tippelt meg, így 855 ezer forint ütötte a család markát, ami olyasmi összeg lehetett akkoriban, mintha valaki most ötmilliárdot kaszálna. Ringé Marica lányával vette át a mesés nyereményt, bár az is elég meredek történet, hogy két napig nem találták a szelvényt, miközben végig tudták, hogy minden számot eltalált a néni, ugyanis gyermekei és saját életkorát adta meg. A nagy nyeremény után megváltozott mindennapjairól itt olvasható egy remek összefoglaló.

Az eredeti írást itt találja.

AS Roma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek