MegMinden
2024-02-11

Beck

(kultura.hu)

Engem zavarnak a hónuk alatt sámlis hírességek.

Tizenkét évesen kapta az első gitárját, már egészen korán rájött, hogy az mozgatja igazán, hogy hogyan tud ő maga megfogalmazni valamit a világról. Zenész, dalszerző, egyetemi oktató, a 30Y frontembere. A Hajógyár Életút sorozatának vendége: Beck Zoli.

A rendszerváltás időszakában hirtelen kinyílt számára a világ, olyan kulturális hatások érték, amelyekre máig meghatározó élményként emlékezik vissza a zenész.

„Egyszerre ömlött ránk minden egy pillanatnyi jelenben. Ugyanúgy kortársunk volt a Jefferson Airplane Surrealistic Pillow lemeze, mint ahogy kortárs volt Jimi Hendrix vagy Jim Morrison, a Szélkiáltó meg a Kaláka, a Red Hot Chili Peppers, Hobó összes lemeze, a Judas Priest, a korai Metallica és az összes Iron Maiden, meg a Jézus Krisztus szupersztár. Közben hallgattuk a magyar ősrockot, megismertük a magyar beatkorszakot, egyszerre hittünk Révész Sanyi, Presser, Anthony Kiedis és Cseh Tamás esztétikájában.”

Beck Zoli a kamaszkor nehézségeiről, a 30Y zenekar kezdeti időszakáról is számos érdekességet elárult. Vajon mit ért az alatt, hogy zavarják a hónuk alatt sámlis hírességek? Kiderül a Hajógyár Életút videójából.

Az eredeti írást itt találja.

Kálmán-nap

Naposabb, szárazabb idő várható a jövő héten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek