MegMinden
2024-02-06

Presser-Szörényi

(szinhaz.online.hu)

Február 25-én először lép színpadra együtt a hazai rocktörténet két legendája.

ELŐSZÖR ÁLL EGY SZÍNPADON PRESSER ÉS SZÖRÉNYI

Február 25-én először lép színpadra együtt a hazai rocktörténet két legendája: Presser Gábor és Szörényi Levente. Tavaly októberben indult a Világítótornyok sorozat az Óbudai Társaskörben, amelynek vendégei a hazai művészeti és tudományos élet jeles egyéniségei.

A kezdeményezés több célt is beteljesít: részben különféle területről érkező vagy a legkülönfélébb hitvallású művészeket, tudósokat hoz össze, másrészt élő megnyilatkozásra ad lehetőséget a meghívott gondolkodóknak, ami a pódiumbeszélgetés műfajánál fogva megismételhetetlen. Harmadrészt generációk találkozásáról is szól – akár a közönség és olyan megszólalók relációjában, akik korszakokon át művelték a mesterségüket, akár az előadókat tekintve.

Első alkalommal két avantgárd költő és egy színművész, Ladik KatalinZalán Tibor és Fodor Tamás beszélgetett, előadásuk improvizációs estként is megállta volna a helyét. A második eseményen Csányi Vilmos etológust kérdezte Veiszer Alinda, a harmadik pódiumbeszélgetés vendége Margócsy István irodalomtörténész volt, az esten Petőfi Sándor költészetéről, megítéléséről, utóéletéről, politikai szerepéről beszélgettek. 

Az első esemény megszólalói sosem szerepeltek még együtt, február 25-én pedig ismét unikális párosítás várja a közönséget: két Kossuth- és Erkel-díjas alkotó, akik örökre beírták magukat a 20. századi magyar könnyűzenei kánonba. Presser Gábor és Szörényi Levente a hazai zenei- és színházi élet emblematikus alakjai. Az 1960-as évek végétől a hazai rockélet alapköveit rakta le Szörényi az Illéssel majd a Fonográffal, Presser pedig az Omegával és később az LGT-vel. A két teljesen különböző stílust és különböző kultúrkört képviselő művész 2009-ben adott először közös nyilatkozatot egy zenei rendezvény kapcsán, de a Világítótornyok soron következő alkalmával lépnek először együtt pódiumra.  Az eseményre február 5-én indul a jegyelővétel a jegymester.hu oldalon és az Óbudai Társaskörben.

Az eredeti írást itt találja.

A lilák lettek lilák az irigységtől

DE Műszaki Kar: sokszínűség és minőség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek