MegMinden
2023-09-29

Hólyagtréning

(divany.hu)

Így kerülheted el az éjszakai mosdólátogatást. 

Ha a legszebb álmodat zavarja meg, hogy vécére kell menned az éjjel közepén, azt nem csak az okozhatja, hogy túl sok vizet ittál a nap folyamán.

Nocturia a neve annak a jelenségnek, ha valakinek gyakran kell éjszaka vécére mennie. A gyakori vizelési inger hátterében állhatnak betegségek, rossz berögzülések, de akár gyógyszer mellékhatása is lehet az éjszakai mosdólátogatás.  

Depressziót és szorongást is okozhat

A nocturiának jó néhány oka lehet, köztük van az időskor – hiszen az idősebbeknél csökken a hólyag kapacitása, illetve a húgyúti izmok is meggyengülhetnek –, de akár vesebetegség, cukorbetegség vagy a férfiak esetében a megnagyobbodott prosztata, de bizonyos gyógyszerek, például vízhajtók vagy egyes vérnyomáscsökkentők szedése is vezethet ahhoz, hogy éjszaka akár többször is ki kell menned a mosdóba.

HA SOKAT ISZOL NAPKÖZBEN, VAGY ALKOHOLT, ESETLEG TÚL SOK KOFFEINT FOGYASZTASZ, EZ IS OKOZHATJA A TÜNETEKET, AMELYEK HOSSZÚ TÁVON ROMBOLHATJÁK AZ EGÉSZSÉGEDET.

Mivel gyakran felébredsz – illetve általában nehezen is alszol vissza –, napközben fáradtabb lehetsz, az elhúzódó alvászavar pedig olyan egyéb betegségek kialakulásáért is felelhet, mint a gyomor- és hormonproblémák, a depresszió vagy a szorongás. Kialvatlanul romlik a teljesítményünk, és könnyebben kerülhetünk balesetveszélyes helyzetbe is. 

Így kerülheted el az éjszakai mosdólátogatást 

Dr. Katherine Hall alváspszichológus szerint ha gyakran kell éjszaka meglátogatnod a mosdót, érdemes este az oldaladra feküdni, és így elaludni. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy alvási apnoe és a hiperaktív hólyag között összefüggés van. Ha az oldaladon fekszel, az segít megnyitni a légutakat, és így szabályosabban lélegzel. Abban az esetben, ha a munkád miatt egész nap állsz, szintén fenyeget a nocturia kialakulása, mivel a lábadban felhalmozódott folyadéknak nincs lehetősége a vesékbe áramlani.

Mivel a nap folyamán este kerülsz először vízszintes helyzetbe, ezért lefekvés előtt picit pihenj a kanapén feltett lábakkal, hogy a folyadék elérje a vesédet, és ne éjszaka érezd a sürgető vizelési ingert. Ha napi 2-3 liter folyadékot is megiszol, az rendkívül egészséges, és ebből ne is adj lejjebb, viszont két órával a lefekvés előtt lehetőleg már ne igyál semmit, főleg ne alkoholt. Ha nagyon megszomjazol, érd be néhány korty vízzel, hogy nyugodt legyen az álmod. 

Van, hogy csak a műtét segít

A nocturia tüneteinek javulása bizonyos esetekben könnyen megoldható. Ha odafigyelsz arra, hogy mikor iszol vizet, ha csökkented a koffein- és alkoholbevitelt, illetve ha vizsgálatokkal kiszűrik, hogy nincs-e olyan alapbetegséged – például diabétesz –, ami okozhatja a gyakori éjszakai vizelési ingert, és ha erre megfelelő kezelést kapsz, hamar visszatérhetsz a pihentető alváshoz.

Lehetőség van célzott mozgással – hólyagtréninggel vagy medencefenék-gyakorlatokkal – is javítani a beteg állapotán, ám vannak olyan esetek – ilyen a prosztatamegnagyobbodás –, amikor valódi megoldást csak a műtét jelenthet. 

Az eredeti írást itt találja.

Innováció

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek