MegMinden
2024-01-26

UFO

(origo.hu)

A NASA megtalálhatja a földönkívülieket.

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA műholdas kutatási adatai alapján nyolcvanöt olyan Föld-szerű exobolygót fedeztek fel, amelyek megfelelő feltételekkel rendelkezhetnek az élet kialakulásához, illetve fenntartásához egy most publikált új tanulmány szerint.

Újabb nyolcvanöt, potenciálisan az élet számára is alkalmas exobolygót azonosítottak

A NASA műholdas adatainak tanulmányozásával a Warwicki Egyetem szakértői 85 új exobolygót, vagyis a Naprendszerünkön kívül eső távoli csillagrendszerekben lévő bolygót azonosítottak. Ezek méretüket tekintve kissé, vagy pedig jelentősen nagyobbak mint a Föld, becsült átmérőjük 18 ezer és 580 ezer kilométer között változik. (A Föld átlagos átmérője 12 742 km, a szerk.) De a Földhöz hasonlóan ezek az exobolygók is potenciálisan megfelelő távolságra – az úgynevezett lakhatósági zónán belül – keringenek a gazdacsillagaik körül ahhoz, hogy olyan felszíni hőmérsékletet uralkodjon rajtuk, ami megfelelő az élet fenntartásához.

DE AZ MÉG BIZONYTALAN, HOGY KONKRÉTAN MELYEKEN REJTŐZHETNEK IDEGEN ÉLETFORMÁK IS.

Az új tanulmányt jegyző Faith Hawthorn, a Warwicki Egyetem csillagászati és asztrofizikai tanszékének doktorandusza elmondta, hogy az újonnan azonosított exobolygók nyolcvanöt egyedi rendszerhez tartoznak. „Némelyikük sziklabolygó, némelyikük pedig gázóriás lehet" – nyilatkozta Faith Hawthorn. „Elég ritka, hogy lakható bolygókat fedezzenek fel, a lakhatóságnak ugyanis nagyon specifikusak a feltételei" - mondta a kutató.

A keringési idő alapján dönthető el, hogy az exobolygó lakhatósági zónában van-e

Hawthorn és munkatársai a NASA 2018-ban útnak indított Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) műholdját használták a megfigyeléseikhez. A TESS a Naprendszerhez viszonylag közeli csillagok apró fényváltozásainak detektálásával kutat az exoplanéták után. Az úgynevezett tranzitok – a csillagfény átmeneti és csak érzékeny műszerekkel azonosítható elhalványodása –, azt jelzik, hogy egy bolygó halad el a csillag előtt valamelyest kitakarva annak fényét.

Az eredeti írást itt találja.

Mars meló

Mesterséges káromkodás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek