MegMinden
2023-02-27

Robot

(origo.hu)

Lát és gondolkozik: hátborzongató az új robotmunkás.

Az Amazon legújabb robotjai már mesterséges intelligenciával és gépi látással működnek, így sokkal több mindenre képesek, mint az egyszerű robotkarok.

A robotkarokban semmi új nincs, már 1961 óta használnak ilyeneket raktárakban, gyárakban. A technológia folyamatosan fejlődött, ezek egyre több feladatot tudtak elvégezni, de egy bizonyos szintnél nem voltak képesebbek tovább fejlődni, mígnem megjelentek a mesterséges intelligenciával felruházott robotok. Ennek egyik jelenlegi csúcsképviselője az Amazon Sparrow nevű robotja.

Az egyszerű gyári robotokkal szemben, akik csak „vakon” pakolgatják a tárgyakat a megadott helyekre, a Sparrow „lát”. A robot olyan szenzorokkal van ellátva, melyekkel képes a tárgyak méretét, alakját, mozgását észlelni, és képes leolvasni a vonalkódjukat, majd a megfelelő helyre rakni őket.

A robot még messze nem tökéletes, jelenleg az Amazon teljes árukészletének 65%-át képes felismerni. Ez viszont annak tükrében, hogy a cégóriás mindenféle fajta, méretű, kategóriájú terméket árul, egy elég impozáns szám.

Az Amazonnál jelenleg több százezer ember dolgozik a raktárakban, akik a csomagokat rendezik, pakolják, de rengeteg kritikát is kapott a cég az embertelen munkakörülményei miatt – forró, légkondícionálatlan épületek, túlhajtás, túl nehéz csomagok.

A SPARROW JELENLEG A MUNKÁSOK MELLETT DOLGOZIK, DE A JÖVŐBEN HELYETTESÍTENI IS FOGJA TUDNI ŐKET.

A cég mindig is az automatizációra törekedett, ebben pedig a Sparrow és a mesterséges intelligencia alapú robotok új dimenziókat nyithatnak meg.

Objektíven megvizsgálva a kérdéskört, ezen robotok egyértelműen előnyt jelentenek a következőkben: csökkentik a fizikai munkamennyiséget, elvégzik a veszélyes munkákat az emberek helyett, gyorsítják a folyamatokat, és képesek a hibákat detektálni, korrigálni.

Másrészről viszont negatív következményekként említhetjük, hogy emberek veszítik el a munkahelyüket, nagy zajszennyezéssel járnak, ezek a robotok hangosak, és kiberbiztonsági kockázatot hordoznak magukban, mivel folyamatos internetkapcsolattal rendelkeznek.

A Sparrow előhírnöke a jövő iparának, úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi látás a jövőben kikerülhetetlen lesz a raktárak életében is.

Az eredeti írást itt találja.

Európa-bajnok a Battai Sugárral felálló kardcsapat

Hétvégén történt események röviden

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek