MegMinden
2023-07-04

FertigHy

(agroinform.hu)

Az egyik legnagyobb sörgyár is beszáll a műtrágyagyártásba.

Új szereplő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágya piacán.

Az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a HEINEKEN által alapított FertigHy vállalat a napokban megkezdte működését, hogy úttörő szerepet vállaljon az európai műtrágyaipar alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakításában. A FertigHy célja, hogy megfizethető és alacsony szén-dioxid-kibocsátással együtt járó műtrágyát állítson elő az európai gazdálkodók számára, közvetlen választ adva az EU és a világ élelmiszerbiztonságának az ellátási lánc megszakadásából és a földgázellátás globális bizonytalanságából adódó legújabb problémáira – jelentette be sajtóközleményében a FertigHy.

Hozzátették, hogy a FertigHy, amely több nagyszabású, alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaprojekt megvalósítását tervezi, első üzemét Spanyolországban fogja felépíteni és üzemeltetni, majd más európai országokban is lemásolná a gyárát. Az üzem évente több mint egymillió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető, nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, 100%-ban megújuló villamos energiával, zöld hidrogénből, s az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik. A FertigHy vezetői posztját José Antonio de las Heras tölti be, aki több mint 25 éves vezetői és nem vezetői vállalati és vállalkozási tapasztalattal rendelkezik, ismeretekkel a zöld hidrogén, a megújuló energiaforrások és a földgáz területén.

Csak a mezőgazdasági ágazat az EU teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 13 százalékárét felelős, és az európai gazdálkodók évente több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel. A műtrágya elérhetőségének és megfizethetőségének biztosításáról szóló, 2022 októberében kiadott közleményében az Európai Bizottság kritikus fontosságúnak minősítette a műtrágyaszektort, és támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyára való átállást.

A FertigHy azt mutatja, hogy az európai ipar szereplői a gazdaság, jelen esetben a műtrágya folyamatos szén-dioxid-mentesítésének érdekében befektetnek Európába.

Az Európai Bizottságnak az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvényére (IRA) adott elsődleges válasza meghatározó volt az európai telephelyre vonatkozó döntés szempontjából, mivel a FertigHy közvetlenül kíván foglalkozni az EU előtt álló kihívásokkal, és célja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaiparban vezető szerepet töltsön be Európában. A FertigHy azon fog dolgozni, hogy kiterjessze a tevékenységét Európa-szerte, és célja, hogy üzemenként és évente akár kétmillió tonna CO2-kibocsátással csökkentse az összkibocsátást – írja a FertigHy a sajtóközleményében.

Az eredeti írást itt találja.

Miniszteri elismerés a Debreceni Egyetem szakembereinek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek