MegMinden
2021-09-09

Future of Debrecen

(Facebook)

Helyzetjelentés a Civaqua-programról

Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási-vízrendezési beruházása Debrecenben valósul meg. A Civaqua-program segítségével a Tisza vize eljut Debrecenbe a Keleti-főcsatornától a Tócó-érig. Emellett segíti majd a Nagyerdő és a környező jóléti tavak vízpótlását, a térség vízgazdálkodási helyzetének javítását.

Lezárult a Civaqua-program első ütemére kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázat. Egy helyi cég, a hajdúszoboszlói székhelyű Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzi majd a munkát, amire 23 hónap áll rendelkezésre. A beruházás összege 11 milliárd 194 millió forint. A feladatok elvégzése már októberben megkezdődik, de a főbb földmunkálatok márciusban, a tél végével, válnak jelentőssé. A befejezés tervezett időpontja 2023 szeptembere.

A Civaqua-program első ütemében a Tisza vizét hozzák el Debrecenbe. A víz útja a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi HTVR-szivattyútelepétől indul, ahová egy 1,3 köbméter/másodperces vízhozamú szivattyút építenek be. Innen az egy méter átmérőjű, 13 kilométer hosszúságú csővezeték ezt a vízmennyiséget a Józsa közelében kialakított kiegyenlítő tárolóba juttatja el. A feladat nagyságát úgy érzékelhetjük, ha elképzeljük, hogy ezt a hatalmas vízmennyiséget egy húszemeletes ház magasságáig kell felemelni. Innen a víz a Tócó és a Brassó-ér irányába a gravitáció segítségével megy tovább.

A legnagyobb változás a Tócó-eret érinti, ami a vízszabályozásnak köszönhetően újra igazi alföldi érré válik. A vízfolyás a projekt megvalósítása után folyamatos, másodpercenként 275 literes vízutánpótlást kap. A városlakóknak azonban emiatt nem kell tartaniuk esetleges vízkároktól, hiszen a szabályozott vízhozam a legnagyobb biztonságot szavatolja.

Az első ütem megvalósítása után tervben van további két ütem. A második fázis megvalósítása érdekében előzetes kötelezettségvállalást tett Debrecen városa 700 millió forint biztosításával. A városlakók számára a második ütem nyújt majd jóléti fejlesztéseket, azonban ennek a feltétele az első ütem megvalósítása.

Az eredeti írást itt találja.

Nem sok hiányzott, de az Alba jutott a döntőbe

apamondta.hu

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek