MegMinden
2022-09-07

Kerti kemping

(roadster.hu)

Olcsó utazási forma terjed, hódít a gamping.

A megélhetési költségek megugrása miatt egyre többen választják a kempingezést, de a járvány is megtette a hatását ennek a szállásformának a népszerűsítésében.

A Covid alatt ráadásul egy új trend is elkezdett terjedni, a kerti kempingezés vagyis gamping, amikor a hagyományos kempingeknél olcsóbban szállhatunk meg valakinek a kertjében, legelőjén vagy akár lakóautójában. A gamping hívei szerint nemcsak gazdaságosabb, de intimebb, természetközelibb élmény is ez, ráadásul személyesebb viszonyt is ápolhatunk a házigazdával, aki eligazít a környéken. A hátránya lehet, hogy a kempingeknél nomádabb körülményekkel kell számolnunk.

A holland Campspace gamping platform foglalásai 2021-ben körülbelül háromszáz százalékkal nőttek 2020-hoz képest, és hasonló ütemre számítanak 2022-ben is. Ami a kempingezési kedvet illeti, a cég adatai szerint

a legnagyobb növekedést Szlovénia könyvelhette el a kintalvások számában 76 százalékkal,

majd Ausztria következik 32 százalékkal és Belgium 25 százalékkal. De azokban az országokban is egyre többen indulnak a szabadba, ahol a kempingezés már eddig is népszerű időtöltés volt, például Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Etienne de Galbert, a francia HomeCamper vezérigazgatója azt mondta, hogy 2021-ben 160 ezer vendégéjszakát regisztráltak, idén pedig 250 és 300 ezer közöttire számítanak, tekintettel arra, hogy a nyári csúcs után a kertekben nem áll meg az élet, mint a kempingekben. Ráadásul nemcsak területet lehet bérelni, hanem például jurtát, tanyasi szállást vagy lombházat is.

Ami az árakat illeti:

egy franciaországi magánkertben egy éjszaka két főre átlagosan 12,50 euróba (körülbelül ötezer forintba) kerül a szolgáltatásokkal együtt.

Ez körülbelül a fele egy átlagos kemping árának, míg egy szállodai szoba éjszakánként átlagosan 85 euró (34 ezer forint).

Aki a főszezonban hagyományos kempingben akart megszállni 2019-ben, annak két főre árammal együtt éjszakánként körülbelül 36 eurót (14 ezer ötszáz forintot) kellett fizetnie Svájcban és Olaszországban, 25 eurót (tízezer forintot) Nagy-Britanniában és Franciaországban, míg 16 eurót (hatezer-ötszáz forintot) Csehországban és Lengyelországban – derül ki a Camping.info adataiból.

Az eredeti írást itt találja.

Taps, szénsav, Ferencváros-könyvbemutató Debrecenben!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek