MegMinden
2024-02-06

Aszály

(economx.hu)

Tengervízzel enyhítenék az aszályt Barcelona térségében.

Spanyolország észak-keleti részén fekvő tartományban több mint három éve nincs elég csapadék, a vízhiány olyan drasztikus szintet ért el, hogy a régió kormánya a napokban szükségállapotot hirdetett.

A szigorú vízfogyasztási korlátozások mellett a helyzet enyhítését szolgáló terveket is kidolgoztak. Az elképzelés szerint 2029-ig két tengervíz-sótalanító üzemet építenek Barcelona közelében. Ezek évi 80 millió köbméter édesvizet állítanak elő, a beruházás csaknem 470 millió euróba kerül – közölte Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió. 

katalóniai víztározók szinte teljesen kiszáradtak az évek óta tartó aszályban.

A hónap elején Barcelonában és további 201 településen vezettek be új szabályokat, amelyek a régió mintegy nyolcmilliós összlakosságából hatmilliót érintenek – írta a tagesschau.de német hírportál.

Az előírások közé tartozik, hogy

  • naponta fejenként legfeljebb napi 200 liter vizet szabad fogyasztani, és ha a helyzet tovább romlik, azt akár 160 literre is lehet csökkenteni, 
  • tilos mosni az autókat, utcákat, járdákat, 
  • a privát medencéket csak újrahasznosított vízzel szabad feltölteni, 
  • a magán- és nyilvános kertek és parkok öntözése is csak újrahasznosított vízzel lehetséges.

A korlátozások különösen sújtják a mezőgazdaságot, az ágazatnak 80 százalékkal kellene csökkentenie vízfogyasztását, míg a feldolgozó iparnak 25 százalékos csökkentést írtak elő.

A szabályok megsértői drasztikus büntetéssel számolhatnak, a bírság összege 150 ezer eurót is elérheti.

Az eredeti írást itt találja.

Nehéz levenni a lábamról popzenével - ilyen volt ByeAlex és a Slepp koncertje

Hamisítvány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek