MegMinden
2022-02-16

artalomcsokkentes.blog.hu

(Levegő)

Az erdőket nem véletlenül hívják a Föld tüdejének, hiszen a fák termelik az oxigént.

A levegő az ember létezésének alapfeltétele. Az erdőket nem véletlenül hívják a Föld tüdejének, hiszen a fák termelik az oxigént. Mai modern korunkban azonban számos dolog szennyezi a levegőt: a rengeteg autó, a fűtés, az égetés és a gyárak is megannyi károsanyagot bocsátanak ki. A fáknak nemcsak az oxigéntermelésben van kiemelt szerepe, de a levegő tisztításában is. De mit is tesznek pontosan a fák és miért fontos ez?

Mi szennyezi a levegőt?

Rengeteg minden. A nitrogén-dioxid, amely elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékeiből, valamint az energiatermelésből és a fűtésből származik. A szén-monoxid, azaz a tökéletlen égéskor keletkező gáz, amelynek tartós belélegzése életveszélyes állapotot idéz elő. A kén-dioxid, amely a ként tartalmazó fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. A szmog, azaz a füstköd, amely a levegőbe kerülő káros anyagok miatt alakul ki. További légszennyezést okozó anyag a szálló por és az ózon. Londonban 1952 decemberében következett be az első komolyabb szmogkatasztrófa, amely 5 napon át tartott és több, mint 4000 ember halálát okozta. De komolyan szennyezi a levegőnket a dohányfüst is, hiszen a világon több, mint kétmilliárdan dohányoznak.

Magyarország is érintett?

Sajnos igen. Az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy Magyarországon, különösen Budapesten ijesztően meredeken romlik a levegő minősége, de az ország többi városában sem jó az irány. A fővárosban főleg a közlekedés, vidéken pedig a szénnel, fával történő fűtés és a kerti hulladékok elégetése növeli a légszennyezettséget. Nem beszélve a hulladékégetők és az erőművek által kibocsátott szennyezőanyagokról. A See What You Breath, Air Quality Report 2021. évi nemzetközi értékelése szerint Budapest a szállópor koncentráció alapján az ötödik, az elöregedett autók által kibocsátott nitrogén-oxidok miatt a hatodik legszennyezettebb levegőjű európai város.

Az eredeti írást itt találja.

A Campus Rádió vendége lesz Erdei Zsolt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek