MegMinden
2022-12-29

Ajándék

(greendex.hu)

Visszavinnéd a karácsonyi ajándékot?

Visszavinnéd a karácsonyi ajándékot? Ezekre figyelj oda!

Karácsony előtt arról írtunk, mit érdemes, és mit nem érdemes a fa alá tenni. A tapasztalat sajnos még mindig az, hogy rengetegen választanak felesleges vagy épp nem átgondolt ajándékokat. Ebből pedig egyenesen következik, hogy az üzleteknek karácsony után újabb rohammal kell szembenézniük. Sokan próbálják visszavinni, esetleg kicserélni a nem tetsző ajándékot. Cikkünkben összegyűjtöttük az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, és kitérünk a megújult garanciaszabályok mellett az alternatív lehetőségekre is.

Nem tetszik, vagy nem jó a méret, visszacserélhetem?

Általánosságban elmondható, hogy az ajándékba vásárolt termékekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más termékre, az év bármely időszakában. Fontos viszont, hogy a jogszabály csak a kereteket adja meg, az egyes üzletekben eltérő lehet a gyakorlat. Sok esetben, főként az ünnepek táján egyedi, megengedőbb szabályok lépnek életbe. Épp ezért a visszacserélés szempontjából fontos, hogy hol vásárolták az ajándékot.

Online vásárlás esetén

Internetes vásárlás esetén indoklás nélküli elállási jog illeti meg a vásárlót. Ez azt jelenti, hogy a terméket akkor is köteles visszavenni az eladó, ha az nem hibás. Ha tehát az ajándékot webshopban vásárolták, de nem tetszik vagy felesleges, akkor az ára visszakérhető. Ennek két fontos feltétele van:

• a vásárlás időpontjától számított 14 naptári napon belül élnünk kell az elállási joggal, illetve
• a visszaküldés költsége, ha csak ezt az eladó nem vállalta át, a vásárlót terheli.

Sok kereskedő oldalán szerencsére már van lehetőség a visszavétel intézésére. Ahol nincs, ott érdemes odafigyelni. Ehhez nyújt részletes segítséget a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének útmutatója.

Az eredeti írást itt találja.

Vállakozás

Berecz Rafael: A csapattársaim rengeteget segítenek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek